Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Prikazano: 241 - 260 od 474 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
17. 6. 2011, obvestilo - vaja Bela peč 18.6.2011
  V soboto 18.6.2011 med 8 in 14 uro bo na celotnem področju Bele peči potekala mednarodna vaja pod vodstvom GRS Tržič.
Morebitne obiskovalce-plezalce naprošamo, da zaradi varnosti za plezanje v Beli peči izberejo kakšen drug termin.
 
Hvala za razumevanje.
 
Društvo Gorske reševalne službe Tržič
15. 6. 2011, tekmovanje iz prve pomoči
  11.junija 2011 sta se dve ekipi članov GRS Tržič udeležili tekmovanj v prvi pomoči in sicer se je:

1.ekipa udeležila tekme za gorske reševalce, ki je potekala v okviru dneva reševalcev na Jesenicah,

2.ekipa pa kot predstavnik Občine Tržič regijskega preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa v Preddvoru.

tekmovanje_Prva_pomoc_2011_06_11_0550

Vsi so pokazali dobro znanje prve pomoči ob zelo različnih in zahtevnih "simuliranih" situacijah. 

11. 4. 2011, Taktična vaja na Kamneku
  V sredo 6.4.2011 smo izvedli taktično vajo na Kamneku. Reševalci so bili pozvani preko pozivnikov in niso imeli točnih podatkov o situaciji na terenu in poteku vaje. Tako sta  morala vodji intervencije Sašo in Robi narediti načrt v petih minutah in poslati reševalce na delo.

Vaja je v celoti uspela, udeležilo se je je 24 reševalcev , mnenja "ponesrečencev" glede udobnosti transporta so bila zadovoljiva. V eni uri in pol od sklica smo intervencijo uspešno zaključili. Glede na velik obisk Kamneka nam bodo mogoče te izkušnje kdaj prišle prav.

vaja_Kamnek_128

V manj kot pol ure sta bila oba "poškodovanca" locirana in oskrbljena glede na predhoden opis poškodb. Tokrat smo dali velik poudarek na samem pristopu in oskrbi.

vaja_Kamnek_140

Za transport smo uporabili tudi TSL nosila , ki se trenutno preizkušajo v GRZS.

vaja_Kamnek_146

Transport po gozdni poti.

vaja_Kamnek_151

Še zadnji spust po stopnicah do OŠ Tržič, kjer smo poškodovanca predali " ustreznim zdravstvenim službam " .   

4. 4. 2011, Iskanje in reševanje na Košuti
 

 

 

Petkov večer je prekinil sklic na iskanje pogrešane osebe. Po preverjanju , če mogoče ne gre za prvoaprilsko šalo , smo se hitro zbrali na Policiji in naredili strategijo iskanja .Zbralo se nas je 16 reševalcev in dva vodnika ERP.  Prehodili smo več možnih poti do Kofc , Kačjo stezo , mimo Šije na Gromov rob , mimo Kapelice na Ravni .... In treba je povedati , da nam je bil helikopter z močnim žarometom v veliko pomoč ! Kljub trdi temi so policisti iz helikopterja  pregledali obsežno področje med Velikim vrhom in Kladivom ! Žal nismo bili uspešni in Iskanje smo zaključili ob 1h ponoči.

SAM_0373

 

 

Že ob šestih zjutraj se je iskanje nadaljevalo.  12 reševalcev, 2 vodnika DRPS in policijski helikopter v zraku že malo pred pol sedmo. Osredotočili smo se na področje pod Velikim vrhom in na del med Kofce goro in Kladivom.  Ob 10:20 smo opazili sledi zdrsa na poti pod Malim Kladivom , nekaj minut kasneje pa smo 200m nižje našli še pogrešanega.

SAM_0403

Sledilo je še reševanje preminulega , zahtevno in težko nalogo je ob pomoči reševalcev  opravila posadka SV in tržiški del letalske ekipe- Iztok in Robi. Intervencijo smo zaključili pol treh v Tržiču.

 

IMG_9052A

 

8. 3. 2011, Ljubelj 12.3.2011- lavinski dnevi, tekmovanje v lednem plezanju,..
  Gorniški praznik na Ljubelju.pdf =>


Obvestilo obiskovalcem Begunjščice za 12.3.2011
V soboto, 12.3.2011 prireja komisija za reševalne tehnike GRZS licenčni seminar za inštruktorje GRS na področju Zelenice. Seminar bo potekal v grapah Y, osrednja in sestopna v Begunjščici predvidoma od 8 do 14 ure. GRZS naproša obiskovalce Begunjščice, da upoštevajo večje število reševalcev na tem področju in prosijo,da za ta dan planirajo svoje ture na drugih področjih.
Za razumevaje se vam lepo zahvaljujemo! Brane Žorž, predsednik KRT GRZS

 po vrnitvi reševalcev z Zelenice bo

Otvoritev prve slovenske kontrolne točke za plazovne žolne:
Ljubelj, parkirišče-izhodišče za Zelenico, 12.3.2011 ob 16.uri

Predstavniki GRS Tržič in Gorske reševalne zveze Slovenije bodo prisotnim predstavili namen in delovanje kontrolne točke, pomembnost prave opreme za zimske ture, nevarnosti pred plazovi, načrtih za postavitev podobnih naprav na območju Tržiča ter drugod po Sloveniji…

ktocka

 

 Predstavitev Društva GRS Tržič: predstavitev opreme in dejavnosti gorskih reševalcev:
Gostišče Karavla Koren, Ljubelj, 12.3.2011 od 11. do 17. ure

predstavitev opreme za iskanje zasutih pod plazom in sodobne zaščitne plazovne opreme (nahrbtniki z zračnimi blazinami, plazovne žolne, ..), druge reševalne in medicinske opreme,
Možnost preizkusa opreme in iskanja s plazovnimi žolnami: demonstracija in učenje iskanja zasutega pod plazom, uporaba opreme za iskanje zasutega pod plazom,..

 Informacije: slavko.rozic@gratel.si , gsm 041 740 675

  

zolna_iskanje

 

Ob tem si lahko obiskovalci ogledajo tudi tekmovanje
v lednem plezanju ter druge spremljevalne dejavnosti
ki bodo na prireditvenem prostoru potekale preko celega dne:

Gorniški praznik na Ljubelju.pdf =>          

lednatekma09Mini_plakat_-_340

več o tekmovanju na www.ao-trzic.si

 

7. 3. 2011, poškodba turne smučarke na Begunjščici
  Bilten URSZR, sobota, 5. marec 2011 GRS TRŽIČ:
Ob 10.51 si je v severni steni Begunjščice, občina Tržič planinka pri plezanju poškodovala kolenske vezi.
Reševalci GRS Tržič so ob pomoči helikopterja slovenske vojske in dežurne ekipe za reševanje v gorah poškodovanki
nudili zdravniško pomoč in jo prepeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

begunjscica_5.3.2011_1(foto Iztok Tomazin)

1. 3. 2011, snežni plaz spodnesel plezalca
  Bilten URSZR: sobota, 26. februar 2011 GRS TRŽIČ
Ob 10.05 se je na območju Šentanskega plazu, na severnem pobočju Begunjščice, občina Tržič, sprožil snežni plaz dolžine 250metrov in širine 50 metrov, ki je odnesel alpinista. Posredovali so reševalci GRS Tržič, ki so pregledali snežni plaz in nepoškodovanemu alpinistu nudili pomoč.

plaz_zelenica_26022011_0206

28. 2. 2011, izpiti za nove gorske reševalce, Zelenica 26.2.2011
  V soboto 26.2.2011 je na Zelenici potekal zadnji del izpitov za nove reševalce GRS - izpiti iz zimske tehnike reševanja.
Kanndidati so svoje znanje morali pokazati na 6 točkah, pozneje pa še pri testu (organizacija, zgodovina GRS) , ter testu in praktičnem preizkusu iz radijskih zvez.

izpiti2011__0227

Pripravnik GRS Tržič Klemen Premrl je vse opravil odlično in bil eden od dveh pohvaljenih, tako da ima GRS Tržič od sobote novega gorskega reševalca.
Čestitke !

Na izpitih so sodelovali še trije inštruktorji in referent za zveze GRS Tržič.

kako so potekali izpiti =>

24. 2. 2011, Kontrolna točka za lavinske žolne
  Zelena luč pred odhodom na turno smuko – kontrolna točka za plazovne žolne

 kontrolna_tocka_Ljubelj_0183

Uradna otvoritev in predstavitev delovanja kontrolne točke bo potekala na Ljubelju 12.3.2011, Informacije: grs.trzic@gmail.com, gsm 031 375 122

V petek 25.2.2011 smo na Ljubelju ob parkirišču, ki je izhodišče za številne priljubljene zimske ture na področju Zelenice, Begunjščice in Vrtače postavili prvo kontrolno točko (checkpoint) za preverjanje delovanja plazovnih žoln v Sloveniji.

iglusport_logo   ortovox_logo_small
17. 2. 2011, Redni občni zbor 2011
  V prostorih Društva na Policiji v Tržiču je bil 16.2.2011 redni občni zbor . Svoja poročila so predstavili vsi organi društva , podani so bili plani za tekoče leto . Zbora se je udeležilo 29 članov in gostje iz  PD Tržič in Križe, predstvniki PGD Tržič in Gasilske zveze , predstavnika postaj GRS Radovljica in Škofja Loka. Zbora se je udeležil tudi župan Občine Tržič , mag. Borut Sajovic. 

Pri razpravah smo izmenjali kar nekaj kritičnih pripomb na trenutno stanje prostovoljstva  v državi in trenutni vlogi ter obremenitvah vseh služb v sistemu zaščite in reševanja. Zadovoljen sem, da ta zbor ni bil zgolj klišejski in samo zato , ker mora biti po statutu , ampak da smo dejansko spregovorili tudi o zadevah , ki jih običajno ob trepljanju države potlačimo v ozadje.

poročilo načelnika

9. 2. 2011, Zelenica naša si edinstvena....
  kolazweb 

Včasih se zgodi preveč stvari in na koncu ostane le kolaž vtisov in spominov.  V soboto 5.2.2011 smo na Zelenici najprej izvedli vajo za naše pripravnike in v praksi preizkusili tudi novo tematiko - štafetni dvig akia čolna. Nato smo skupaj s člani AO Tržič predelali še znanje o plazovih , o žolnah  in taktikah iskanja. Tudi mi se zavedamo pomena prostovoljstva , pa ne samo našega, marveč vseh alpinistov in gornikov, ki z ustreznim predznanjem znajo rešiti in omiliti posledice marsikatere nesreče.

Za konec še malo plezanja po čudovitih grapah Begunjščice in obvezna analiza pri Damotu.  

Fotogalerija=>

- Vaja za pripravnike GRS (aki, sidrišča v snegu, štafetni spust,..) -4 pripravniki, 3 inštruktorji GRS

- skupna vaja z AO Tržič: nekaj osnov o reševanju iz plazov (sondiranje, iskanje s psom, iskanje z žolnami,..) prisotnih 11 članov GRS in še 11 članov AO Tržič

29. 1. 2011, Zimsko usposabljanje na Pokljuki
  Na Pokljuki smo izvedli redno letno usposabljanje iz zimskih tematik. Usposabljanje smo začeli s teortičnimi vsebinami v vojaškem objektu na Pokljuki , nadaljevali pa na terenu . Na 14km dolgem pohodu po pokljuških gorah preko Lipanskega vrha , Debelega vrha , Blejske konte in Srenjskega pravala do Viševnika in nazaj prekoZlate vode smo v praksi obdelali praktične vsebine iz kataloga znanj za gorske reševalce - gibanje po zasneženih gorah , struktura snega , organizacija reševalne akcije, tovariška pomoč zasutemu v plazu , iskanje z lavinskimi žolnami....

Kljub vetru in mrazu, namerili smo -15°C ob močnem vetru in megli je usposabljanje uspelo v zadovoljstvo inštruktorjev in gorskih reševalcev.

Debeli_vrh

 

team2011

2. 1. 2011, zdrs sankačice s ceste
  29.12.2010

S poledenele ceste na prelaz Ljubelj (sankaška proga)  je zdrsnila 14-letna sankačica. Pri padcu v strmo grapo ok.80 metrov pod cesto je dobila hujše poškodbe (po zadnjih informacijah že uspešno okreva). Do ponesrečene smo spustli zdravnika in reševalce, po oskrbi pa nato vse dvignili nazaj do ceste in s terenskim vozilom prepeljali do Ljubelja in predali v nadaljno oskrbo službi NMP Tržič.

resevanje_sankacice_ljubelj030

 

26. 12. 2010, srečno 2011
  voilo11
15. 12. 2010, zanimivi in koristni članki
   

Branje o snegu in plazovih (Pavle Šegula, revija Ujma 2010) =>

Gibanje v gorah v zimskih razmerah (Jani Bele, Kinfo GRZS) =>

10. 12. 2010, usposabljanje za iskanje zasutih z Recco napravo
   

V začetku decembra smo izvedli usposabljanje za iskanje zasutih v snežnih plazovih s pomočjo sistema Recco. Namen je bil usposobiti del reševalcev GRS Tržič za iskanje/osnovno delo z Recco R9 detektorjem, ki ga ima od lanskega leta tudi Gorska reševalna zveza Slovenije. Več o sistemu recco=>

recco_2010_5

 

 

6. 12. 2010, Varnosti ne morete kupiti, treba si jo je zaslužiti !
   
 Piepscollage_2008_70f35b3b1c

To še posebej velja na področju snega in plazov in zlasti za upravljanje plazovnih žoln v stresni situaciji, v plazu s zasutimi osebami . Samo vaja dela mojstra!

Velika izbira, veliko modelov
Ponudba je bila pred nekaj leti lahko obvladljiva , trenutno pa je na voljo veliko število proizvajalcev in še večje število proizvodov.

V bistvu, vsaka lavinska žolna na trgu ustreza standardom in zahtevam. Tako kot pri nakupu avtomobila, vendar je cena pomemben del. Kakovost ima svojo ceno.

Osnovne funkcije za usposabljanje!
Končne naprave , ki samodejno išče - najde - in koplje, še niso izumili. Osnovna uporaba za povprečne pohodnike / smučarje mora biti v vseh okoliščinah, zlasti v plazu, čim bolj enostavna: vklop/ izklop - prehod na iskanje. Te funkcije je treba popolnoma obvladati ! Vse druge naloge mora naprava izvršiti samodejno.

Malo turnih smučarjev najde čas za branje navodil in vajo za rokovanje z napravo. Oni hočejo smučati !

Profesionalni uporabniki
Od strokovnjakov (alpinisti / vodniki / gorski reševalci ..), se pričakuje, da so podrobneje seznanjeni s temi napravami. Strokovnjaki morajo biti seznanjeni s podrobnejšimi funkcijami in lastnostmi naprave.

Nakup ni dovolj
Zato reševalci, vodniki vlagajo več časa, da bi obvladali napravo, tudi pod stresom (ne samo pri usposabljanju / prikazu). Kljub navdušenju pri vedno novih funkcijah naprav ne smemo pozabiti:

- Usposabljanje z napravo - žolno
- Načrtovanje ture (vključno s proučevanjem plazov in vremensko poročilo)
- Pregled lavinskih oddajnikov na začetku ture  
- reševalna oprema (plazovna sonda / lavinske lopate)
- Komplet prve pomoči, vključno z bivak vrečo
- Sredstva za orientacijo (zemljevid / kompas / GPS),
- vodniki in druge informacije
- Mobilni telefon s polno baterijo.

Nikoli brez načrtovanja v gore
Novi oddajniki so izdelani v skladu z najnovejšimi oblikovalnimi in tehničnimi standardi, večina deluje digitalno (nekateri z analogno funkcijo), imajo tri antene in so enostavni za uporabo.
 
V praksi lahko izvedete iskanje zasutih brez dodatnih funkcij, kot so termometri ali inklinometri (povečajo porabo energije!), ali WMS , GPS podatkov na zaslonu. Res pa olajšajo določitev lokacije in skrajšajo čas do prihoda reševalcev.

Žolne ne preprečujejo plazu!
Od posameznika je odvisno kakšno napravo bo kupil. Vzemite si čas za odločitev. Lavinska žolna vas bo spremljala na izletih veliko let. Lavinske žolne bodo v sili uporabne samo, če so vklopljene in jih znamo pravilno uporabljati.

Povezave:
mammut.ch / barryvox
ortovox.com
pieps.com
backcountryacces.com
arva.equipment.com 

prispevek : Slavko Rožič , prevedeno po avtorju Klaus Wagenbichler, Bundesfachreferent für Lawinenkunde, ÖBRD 2010

2. 12. 2010, Foto meseca novembra 2010
  Tokrat je fotografijo prispeval Boris Štupar , gorski reševalec iz Kamnika . Ostali pa veselo na slikanje

Mala planina po sončnem zahodu  (5.11.2010)

5.11.2010_0441

15. 11. 2010, Fotografska razstava - Vogelnik Vili
  viliv1
viliv3
9. 11. 2010, Slika meseca
  V GRS Tržič smo se odločili, da organiziramo fotonatečaj " Slika meseca ". S tem želimo spodbuditi načrtno fotografiranje gorsko reševalne dejavnosti, narave, plezanja... Komisija pod vodstvom Vilija Vogelnika - priznanega fotografa - bo vsak konec meseca pregledala prispele fotke, najboljša se bo nato objavila z zvenečim naslovom "Fotografija meseca ....." .

Slike pošiljajte na naslov grs.trzic@gmail.com , vsaj dokler se Vili ne poveže s svetom. Nagrada ?  O njej še razmišljamo .....

Slika meseca - NOVEMBER 2010: Tokrat je fotografijo prispeval Boris Štupar , gorski reševalec iz Kamnika . Ostali pa veselo na slikanje !

5.11.2010_0441

Mala planina po sončnem zahodu (5.11.2010), foto Boris Štupar


 

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Najbolj brane novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2021