Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Prikazano: 241 - 260 od 491 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
15. 1. 2012, Kriška gora ( 15.1.2012)
   V mili januarski zimi je v sredogorju zelo malo snega, bolj obljudene poti pa so močno poledenele zaradi velikih temperaturnih razlik v preteklih tednih. Glede na množice obiskovalcev lahko trdimo , da je velika večina dobro opremljenih , se pa jasno sem ter tja zgodi tudi kakšna nezgoda . Vendar je teh relativno malo glede na res veliko obiska v našem koncu. Prijeten in kratek vzpon na Kriško goro je v spodnjem delu popolnoma spomladanski , višje gori , nekje na sredini pa se začne zabava.... Za dereze premalo resno , samo s čevlji pa kar malo zoprno.

grs_tr_kr_gr1            grs_tr_kr_gr2 

Eno takšnih nezgod smo reševali v nedeljo 15.1.2012 , na pomoč nam je priskočil helikopter SV z zdravnikom in reševalcem iz naše postaje. Poškodovanko so ob množici naključnih opazovalcev s pomočjo vitla dvignili v helikopter in jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo na Jesenice.


heli_kr


13. 1. 2012, UTRINKI IZ PRETEKLOSTI
  Storžič 3. februarja leta 1965

3.2.1965 je 22-letni Bogomir Rožič – Miro iz Tržiča, kemijski tehnik vKranju, načelnik AO Tržič in gorski reševalec postaje GRS Tržič, pri sestopu z vrha Storžiča verjetno prišel na kložast sneg, zdrsnil na plazišču pod Petim žrelom in podlegel. Ker se ni vrnil domov, so ga šli iskat gorski reševalci in ga našli naslednji dan dopoldne.

(Zbornik GRS Tržič ob 60. letnici smrtne nesreče nad Tržičem avtor članka France Malešič). Vendar skopo poročilo ne pove vsega , zato je Peter Rožič raziskoval in zbral še dodatne informacije:

stori_2011

Dostop do celotne vsebine članka na

https://docs.google.com/open?id=0B1z2m23HtmXtMGU0ZmY4OGMtOWJmNS00NzMyLTg2ODYtNzFhNmYwZmQxZDQ5

9. 1. 2012, Zimsko usposabljanje
  Usposabljanja so pomemben del za dobro pripravljenost gorskih reševalcev. Ker se veliko nezgod v zimskem času zgodi v popoldanskem času in moramo v akcijo v temi , smo tokrat  usposabljanje izvedli  v soboto , 7.1.2012 v popoldanskih urah. Poleg dela smo bili nagrajeni tudi z lepim sončnim zahodom.

kouta_mod                                P1000062                     

 

Na vaji smo članom predstavili štafetni spust z vsemi spremembami , ki jih je v zadnji izdaji reševalne tehnike izdala KRT. Poleg tega smo obdelali še izbrana poglavja tehnike reševanja v zimskih razmerah in plazovih. Poudarjali smo pravilen  pristop k iskanju z lavinskimi žolnami ( airport approach ) , sistematično odkopavanje zasutega v plazu , organizacija in delo na plazišču. Namenoma smo vajo izvedli v oteženih pogojih in ob tem preizkusili še naše vire svetlobe. Zahvaljujemo se podjetju Rt-tri , ki nam je omogočilo testiranje različnih svetilk Led Lenser.

3. 1. 2012, Zgodbe s srečnim koncem
 

Drugi dan leta se je počasi prevešal v noč , ko zazvoni telefon s prednastavljenim zvonenjem za regijski center.Tako ni neprijetnih presenečenj in vsaj vemo , kaj nas čaka. Kdo nas čaka in kje pa je naslednji problem, ki ga v prijaznem pogovoru rešujeva z operaterjem v Centru za obveščanje.

V soju čelnih svetilk hitimo proti Begunjščici in si vmes še utegnemo stisniti roko : " Srečnga pa zdravga, pa čim manj akcij, kolega". Tokrat gremo iskat tri nadobudne plezalce, ki jih je presenetila megla in kratek zimski dan na izstopu Lenuhove smeri. Seveda malo pobentimo , kaj imajo za delat v takem vremenu v na pol kopnih stenah, ampak to je trendovsko, to je "in". Danes je bleščeče opreme dovolj , vzornikov tudi in seveda dovolj informacij. Preveč. Čopk , legenda tržiškega alpinizma, se huduje nad internetom in meni, da so informacije pokvarile ves čar in prvinskost alpinizma. Ampak žal tako je, spremeniti tega ne moremo in se moramo temu prilagoditi.

Z Martinom se bližava grebenu , le nekaj metrov naprej nama osvetljuje čelna svetilka. Še zadnji strmi žleb in znajdeva se v močnem vetru, ki piha iz juga. Vsaj toplo je. Nekaj časa iščeva po grebenu , poslušava in gledava. Oddahneva si. Za skalo čepijo vsi trije. Malo prestrašeno naju gledajo. Hitro jih pomiriva, da jih nisva prišla zmerjat niti ni najin namen moraliziranje. Za to naj poskrbijo v njihovi alpinistični šoli . Martin naveže dekleti in začnemo plezati po strmem žlebu z grebena. Vidiva, da so njihovi koraki negotovi. Pa tudi utrujeni verjetno , že cel dan so tu gori.

zgubljenih_v_megli_Begunjscica_2012_01_02_1223 Begunjščica-Šentanski plaz, 2.1.2012 18:45

Tako se je iztekla še ena zgodba , za nas reševalce je važno , da srečno. Malo smo morali pomiriti le starše, ki so imeli pripravljen "pester" sprejem za svojo mladino. Saj ni tako hudo , še vedno drži da je boljše biti živ , ne pa mrtev junak. Dan se je prevesil globoko v noč, še nekaj birokracije in sušenje opreme. Glede na lanski porast nesreč v Sloveniji pa iskreno upamo, da bomo tak tempo z našim prostovoljstvom še zdržali. In iskreno si želimo : " ... čim manj dela, če pa že , potem naj bodo takšne zgodbe , s srečnim koncem...".

IMG_6990mod
27. 12. 2011, Voščilo 2012
  Voilo2012
24. 12. 2011, Razpis- Tečaj varstva pred snežnimi plazovi, 14.1.2012
   

GRS Tržič organizira Tečaj varstva pred snežnimi plazovi v obliki predavanj in vaj na terenu.
Enodnevni tečaj je namenjen planincem, turnim smučarjem, alpinistom, občasnim ali rednim obiskovalcem gora v zimskem obdobju...
Spoznajte nevarnosti snežnih plazov, naučite se ustrezno uporabljati zaščitno opremo, preizkusite iskanje zasutih s pomočjo plazovnih žoln, spoznajte ustrezno ukrepanje v primeru nesreče v snežnem plazu,...

lavinski_tecaj_1

14. 12. 2011, Terenska opazovanja snežnih razmer
  Na pobudo ARSO in sodelujočih partnerjev PZS, GRZS in URSZR je vzpostavljen širši nabor opazovanj snežnih in lavinskih razmer, kar bo podlaga za področno bolj natačno napovedovanje snežnih razmer, ki ga pripravljajo meteorologi na ARSO (Andrej Velkavrh) in bodo objavljene tudi na spletnih straneh. 

Sestanek s predstavniki ARSO pred začetkom zimske sezone=>

Obiskovalce gora (predvsem v tržiškem okolišu) naprošamo, da prostovoljno opravijo opazovanja snežnih in lavinskih razmer in nam posredujejo podatke in ugotovitve, ki jih zabeležijo pri svojih turah (višina in vrsta snežne odeje, nevarnosti snežnih plazov, temperature,...). Lahko pošljete tudi slikovno gradivo.
Vaša sporočila bomo objavili na teh straneh in v primeru ustreznosti posredovali tudi na ARSO. Vsak podatek s terena pri napovedi veliko pomeni saj so redna opazovanja snežnih razmer v Sloveniji bolj redka.

Informacije lahko sporočite na naslov grs.trzic@gmail.com

Ažurne informacije bodo predvsem pripomogle k boljši obveščenosti in večji varnosti.vseh obiskovalcev gora.

5. 12. 2011, Nalepke Podporni član GRS 2012
 

Nalepke PODPORNI ČLAN GRS 2012

lahko že dobite v Informacijski pisarni Tržič (TPIC), Trg svobode 18, Tržič,
pri članih GRS Tržič ali naročite na grs.trzic@gmail.com

PODPORNIK_GRZS_2011

običajna nalepka ali nalepka za na šipo


Dodelitev dela dohodnine - donacija društvu GRS Tržič (oddajte obrazec do 31.12. !!!)
Navodila:
http://www.gore-ljudje.net/novosti/51158/

V novem Zakonu o dohodnini, ki se je začel uporabljati s 01.01. 2007 je opredeljena namenitev dela dohodnine za donacije. Zavezanci lahko namenijo del svoje dohodnine (do 0,5%) upravičencem za donacije, med katerimi so na seznamu tudi društva gorske reševalne službe

Več informacij in navodila na: www.dobrodelen.si

Podatki o društvu:
DRUŠTVO GORSKE REŠEVALNE SLUŽBE TRŽIČ
Ste Marie aux Mines 19
4290 Tržič
Davčna številka: 11509180

4. 12. 2011, Zelenica 3.12.2011
  Deževno jutro je prekinilo sporočilo na pozivniku. Terensko vozilo je zapeljalo s ceste na Zelenici. Vozilo leži v grapi pod servisno cesto tik pod sedežnico Zelenica II......

Reševanje steče hitro in v manj kot pol ure po prejemu obvestila je prva ekipa z zdravnikom in poklicnim gasilcem že na mestu nesreče.Ostali hitro sledijo in se vključijo v delo.

resevanje_Zelenica_Mazgon_2011_12_03_1179

 

Reševanje in sodelovanje med različnimi službami je vzorno in vsak opravi svoje delo. Gorski reševalci so oskrbeli ponesrečenega in ga s pomočjo vrvne tehnike dvignili do ceste , gaslici so pregledali vozilo , policisti so opravili pregled mesta nesreče , ekipa NMP ZD Tržič je ponesrečenega prevzela na Ljubelju in ga še dodatno oskrbela in pripravila za transport v KC Ljubljana. Reševanje je bilo še zahtevnejše zaradi dežja in razmočenega terena. Tovrstne intervencije kažejo,  da ima  t.i. klasično reševanje še vedno pomembno vlogo v gorskem reševanju , kaže na nepogrešljivo vlogo zdravnikov v "peš" akcijah  in nujnost  po skupnem usposabljanju med različnimi službami . V intervenciji je sodelovalo  14 reševalcev GRS Tržič ,štirje gasilci JZ GRS Kranj , NMP Tržič in trije policisti PP Tržič.  Za GRS Tržič je to že 26-to posredovanje letos .       ( vse foto Štamcar Primož ).

resevanje_Zelenica_Mazgon_2011_12_03_1196

 

resevanje_Zelenica_Mazgon_2011_12_03_1187

resevanje_Zelenica_Mazgon_2011_12_03_1198

16. 11. 2011, Dohodnina
  <script type='text/javascript' src='http://gradnik.dobrodelen.si/scripts/widget.js'></script><script type='text/javascript'>addWidget(200, 'a61062378359a6c74553c8b3307e8356');</script>
12. 11. 2011, Društvo podobo na ogled postavi
  skupinska_res
5. 10. 2011, Skupna vaja služb GRS v Mostarju
  Po uspešni vaji v Beli peči nad Lomom ( junij 2011 => ) je bila v soboto  1.10.2011  na Stolcu ( Mostar, BiH ) ponovno skupna vaja postaj gorskih reševalnih služb: GSS Mostar (gostitelji), GSS Sarajevo, GRS Tržič in GRS iz Beograda. Namen vaje je bil prenos izkušenj in znanja tehnike stenskega reševanja. Fantje iz Mostarja so teoretično dobro podkovani, težave pa imajo z opremo in financiranjem. Na tem mestu se moram posebej zahvaliti Aljažu Anderletu, ki je pri sponzorjih (Mammut in Petzl) priskrbel kar nekaj tehnične opreme za reševalce v Mostarju. Dogodek je bil predstavljen tudi v lokalnih medijih z daljšim intervjujem načelnika GRS Mostar.  V sklopu medsebojnih srečanj je planirana še zimska vaja, ki naj bi jo organizirali Srbi.

Mostar_2011_ef_GSS_Mostar_Anes_Voloder

fotografije: http://www.dropbox.com/gallery/42369610/1/GSS%20Mostar%20BiH?h=67d398

 

 

3. 9. 2011, DUATLON - KOLESARJENJE NA ŠIJO IN VZPON NA KLADIVO
   Vabilo-Duatlon Šija 2011.pdf

 

18.9.2011

Rezultati:

         

Uvrstitve:

 

št.

Ime in priimek

kolo-Šija

duatlon

Razlika

Kolo:

Duatlon:

1

Daša Tomazin-šija

02:00:50

 

00:18:18

1 Dejan Legat

1 Slavko Rožič

2

Žiga Blatnik-šija

01:35:22

 

00:07:10

2 Sašo Rožič

2 Franci Soklič

3

Slavko Rožič

01:30:49

02:28:06

00:11:43

3 Domen Bole

3 Tea Femc

4

Maja Celestina

01:47:20

03:03:30

00:04:48

   

5

Špela Starc

01:56:00

03:15:00

00:13:28

   

6

Klemen Triler

01:21:50

02:17:05

00:20:42

   

7

Tomaž Soklič

01:21:18

02:04:13

00:21:14

   

8

Franci Soklič

01:25:20

02:26:27

00:17:12

   

9

Dejan Legat-šija

01:43:00

 

00:00:28

   

10

Tina Bergant-šija

02:14:55

 

00:32:23

   

11

Petra Bergant - šija

01:54:40

 

00:12:08

   

12

Sašo Rožič-šija

01:41:00

 

00:01:32

   

13

Martn Belhar-šija

01:34:00

 

00:08:32

   

14

Tea Femc

01:29:10

02:26:27

00:13:22

   

15

Domen Bole-šija

01:44:15

 

00:01:43

   

16

Boštjan Nemc-šija

02:00:50

 

00:18:18

   
 

ČAS POVPREČJE

01:42:32

02:34:24

     

 

duatlon_ija_2011_2011_09_18_0653

 

9. 8. 2011, Pester vikend
   

TRŽIČ 6.8.2011 – Na klasični poti na Kriško goro je planinec padel in se udaril v glavo, je javil center za obveščanje. Poškodovani je slabo odziven, k njemu pa je že odletela helikopterska enota.

Reševalna akcija je trajala 55 minut.

Ponesrečenega je posadka oskrbela in ga pobrala v helikopter. Zaradi poškodb glave so ponesrečenega prepeljali proti Jesenicam, kjer so ga prevzeli dežurni reševalci NMP.

Polet je bil miren, delo opravljeno skoraj rutinsko, seveda za ekipo, ki se v plovilu zna obrniti in v vsakem trenutku poprijeti za primerno opremo in orodje.

Tržič 7.8.2011 Ob 12.22 je obšla slabost krajna v Lomu pod Storžičem v občini Tržič. Aktivirani so bili reševalci Postaje GRS Tržič in obolelo osebo oskrbeli ter prenesli do reševalnega vozila.

Poleg tega je dežurna ekipa tega dne izvedla še predstavitev službe/ Društva mladim planincem na taboru MO PD Vrhnika v Podljubelju.

1. 7. 2011, Bernina - Bianco grat
 

                                    Proti Bernini

Tri leta smo se menili za vzpon po Bianco gratu na Bernino. No , še vedno boljše kot 30 let , kolikor je čakal Oto Pestner na vlak, ki prihaja....

Tokrat se nas je zbralo sedem članov GRS Tržič in z najetim kombijem smo se v zgodnjem petkovem jutru odpravili proti Švici.  Prvi dan smo se povzpeli do koče Tschierva  , kjer smo prenočili in se pripravili na ključni del vzpona.

                                                                                Koča Tschierva , CAS

V soboto 25.6.2011 zjutraj smo začeli ob 5. uri . Povzpeli smo se do začetka grebena, ki že postreže s plezanjem 2. do 3. stopnje. Kasneje se vzpon nadaljuje po snežni rebri , po katerem ima celotni greben ime - beli raz.Žal se je vreme pokvarilo in zaključni del vzpona po grebenu do vrha je zazanamoval orkanski veter in megla - mestoma je bilo potrebno grebenske odseke premagati po vseh  štirih.

                                                                       po belem grebenu na Piz Bianco

Po sedmih urah in malo negotovosti smo ob 12h prišli na italijansko stran do koče Marco e Rosi. Zgodba za ta dan je bila končana. Naslednji dan pa nas je čakal še zanimiv in rahlo negotov ssestop skozi morje megle proti Morterachu oz. gondolski postaji na Diavolezzi.

   Diavolezza - turistična meka

Preživeli smo zanimiv vikend v Alpah , ki nam je poleg vzpona postregel še z novimi spoznanji , da so Alpe precej resne gore - sploh če jo zagode vreme.... Na poti domov pa smo najhujše že pozabili in že kovali nove načrte. Temu s epravi team building !

30. 6. 2011, Bernina Bianco grat
  Vzpon na Bernino smo imeli v planu že tri leta. Boljše tri kot 30 let, kot je čakal na vlak Oto Pestner .... Tokrat nam je bila konstelacija zvezd in vsi ostali dejavniki naklonjeni in v petek zjutraj smo se odpravili proti Pontresini. Za sopotnike ne morem trditi , meni je vožnja čez Brener , mimo Insbrucka v Švico minila hitro in po sedmih urah smo že pakirali opremo na izhodišču . Šest članovGRS Tržič in Iztokova žena Mateja , smo se odpravili

20. 6. 2011, Mednarodno sodelovanje gorskih reševalnih služb
  GRS Tržič: V soboto, 18. junija, je bila v Beli peči nad Lomom mednarodna reševalna vaja stenskega reševanja.

Na pobudo GRS Tržič so se vaje udeležili gorski reševalci iz Mostarja (BiH) in gorski reševalci iz Srbije.

17. 6. 2011, obvestilo - vaja Bela peč 18.6.2011
  V soboto 18.6.2011 med 8 in 14 uro bo na celotnem področju Bele peči potekala mednarodna vaja pod vodstvom GRS Tržič.
Morebitne obiskovalce-plezalce naprošamo, da zaradi varnosti za plezanje v Beli peči izberejo kakšen drug termin.
 
Hvala za razumevanje.
 
Društvo Gorske reševalne službe Tržič
15. 6. 2011, tekmovanje iz prve pomoči
  11.junija 2011 sta se dve ekipi članov GRS Tržič udeležili tekmovanj v prvi pomoči in sicer se je:

1.ekipa udeležila tekme za gorske reševalce, ki je potekala v okviru dneva reševalcev na Jesenicah,

2.ekipa pa kot predstavnik Občine Tržič regijskega preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa v Preddvoru.

tekmovanje_Prva_pomoc_2011_06_11_0550

Vsi so pokazali dobro znanje prve pomoči ob zelo različnih in zahtevnih "simuliranih" situacijah. 

11. 4. 2011, Taktična vaja na Kamneku
  V sredo 6.4.2011 smo izvedli taktično vajo na Kamneku. Reševalci so bili pozvani preko pozivnikov in niso imeli točnih podatkov o situaciji na terenu in poteku vaje. Tako sta  morala vodji intervencije Sašo in Robi narediti načrt v petih minutah in poslati reševalce na delo.

Vaja je v celoti uspela, udeležilo se je je 24 reševalcev , mnenja "ponesrečencev" glede udobnosti transporta so bila zadovoljiva. V eni uri in pol od sklica smo intervencijo uspešno zaključili. Glede na velik obisk Kamneka nam bodo mogoče te izkušnje kdaj prišle prav.

vaja_Kamnek_128

V manj kot pol ure sta bila oba "poškodovanca" locirana in oskrbljena glede na predhoden opis poškodb. Tokrat smo dali velik poudarek na samem pristopu in oskrbi.

vaja_Kamnek_140

Za transport smo uporabili tudi TSL nosila , ki se trenutno preizkušajo v GRZS.

vaja_Kamnek_146

Transport po gozdni poti.

vaja_Kamnek_151

Še zadnji spust po stopnicah do OŠ Tržič, kjer smo poškodovanca predali " ustreznim zdravstvenim službam " .   

 

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Najbolj brane novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024