Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Prikazano: 221 - 240 od 485 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
16. 5. 2012, Jadralni padalec zasilno pristal v smreki
  Bilten URSZR:

15.05.2012

Ob 14.45 je na Dobrči, občina Tržič, na smreki zasilno pristal in obvisel jadralni padalec, ki je poletel s Kriške gore proti Dobrči. Na Dobrči, na višini 1040 metrov, mu je veter zaprl padalo in je strmoglavil na 20 metrov visoko smreko. Pri tem se ni poškodoval. Gorski reševalci Postaje GRS Tržič so ga z vrvno tehniko rešili s smreke in ga pospremili v dolino v Hudi Graben.

14. 5. 2012, Poškodba jadralnega padalca na Kriški gori
  V petek 11.5.2012 v popoldanskih urah je jadralni padalec med poletom s Kriške gore strmoglavil v drevo na nadmorski višini ok. 1300 m (v bližini "dohtarjeve klopce" ob poti na Kriško goro).

Pri odpenjanju padala in poskusu spusta z drevesa je padel in se težje poškodoval. Na mestu so ga oskrbeli gorski reševalci GRS Tržič, ga prenesli do manjše jase, kjer so ga z vitlom lahko dvignili v helikopter Slovenska vojske. Prepeljan je bil v UKC Ljubljana.

padalec_kriska_11052012_1

padalec_kriska_11052012_2

30. 4. 2012, Valentinov smuk v Karnijskih Alpah
  Tradicionalnega, že 42. Valentin gletcherlauf-a smo se udeležili tudi člani GRS Tržič in družina Janeza Primožič - Brusa, ki je prišla po pokal in tudi v resnici domov odnesla dva. Čestitamo Urhu , ki je bil najmlajši udeleženec srečanja .

Sicer je tekma na srednji čas namenjena druženju turnih smučarjev in reševalcev iz treh dežel - Avstrije, Italije in Slovenije. Poleg  nas so GRZS zastopali še Korošci , Bohinjci , GRS Radovljica , Kamnik , Ljujbljana in Bohinj.

 

IMG_0009aIMG_0013aIMG_0014a

21. 4. 2012, Usposablajnje za delo ob helikopterju
  heli_gozd


V četrtek, 19. aprila smo redno po planu opravili usposabljanje za pridobitev A-modula . Gre za program, po katerem se gorski reševalci usposobijo za vstop in izstop iz helikopterja na zahtevnem terenu in za vnos nosil s ponesrečenim. Usposabljanja se je udeležilo 28 reševalcev in pripravnikov.

3. 4. 2012, Projekt mednarodnega sodelovanja reševalnih služb na področju JV Evrope
 

Pretekli vikend smo na Kopaoniku izvedli še zadnjo izmed treh načrtovanih skupnih vaj v okviru sodelovanja med gorskimi reševalnimi službami Slovenije , BiH in Srbije. Po lanskoletni vaji junija v Beli peči nad Lomom in jesenski vaji v Mostarju smo tokrat izvedli skupno taktično vajo v Srbiji z namenom prenašanja izkušenj na področju stenskega reševanja, zimske tehnike in reševanja oz. evakuacije z žičniških naprav. Na vaji so sodelovali člani GSS iz Beograda in Kruševca ter reševalci na smučišču Kopaonik.

Pobudnik projekta je bila postaja GRS Tržič v sodelovanju in ob podpori GRZS , k sodelovanju pa smo pritegnili še GSS Mostar in GSS Srbija. V Mostarju so se nam pridružili tudi člani postaje GSS Sarajevo. V projektu smo poleg tehničnega znanja izmenjavali tudi izkušnje glede organizacije naših služb , navezali smo nova znanstva in nameravamo sodelovati še naprej na ožjih, bolj strokovnih področjih. Skupne vaje so pokazale , da smo službe med sabo primerljive po tehničnem znanju in bi brez težav , tudi zaradi podobnega jezika , delali v skupnih akcijah. Naša prva velika prednost je helikoptersko reševanje in sistem usposabljanja letalcev reševalcev ter s tem povezane izkušnje in kot drugo sistem usposabljanja in izkušnje na področju vzgoje reševalnih psov in delo z njimi v iskalnih akcijah in na plazovih. To so zagotovo področja, na katerih si želijo sodelovanja z nami še naprej.

Projekt je uspešno končan in dosegli smo vse zastavljene cilje. Na vajah je sodelovalo skupaj preko 70 reševalcev iz treh držav, inštruktorji , vodniki reševalnih psov, letalci reševalci in zdravniki. Kljub temu da smo načeloma sodelovali v projektu Tržičani pa smo posredno sodelovali tudi z GRZS , saj je precej naših članov v strokovnih komisijah , kjer aktivno opravljajo delo in so dobro tehnično podkovani glede vseh novosti na področju tehnike reševanja. Na tem mestu se zahvaljujem vsem operativcem za sodelovanje v vajah in ostalim, ki so kakorkoli pripomogli k uspešnemu zaključku projekta. Vodja projekta v BiH je bil Anes Voloder , v Srbiji pa Slobodan Žarković. Zahvala gre tudi profesionalnima fotografoma Viliju Vogelniku ( GRS Tržič ) in Dimitriju Ostoviću ( GSS Kruševo) za foto dokumentacijo izvedenih vaj .

Tržič , 3.4.2012 načelnik GRS Tržič

Slavko Rožič

 

FOTOGALERIJA=>

28. 3. 2012, 75 let od storžiške nesreče
  Nevarna bela opojnost, ob 75.letnici snežnega plazu pod Storžičem, Peter Rožič =>

 

29. marca mineva 75 let od storžiške tragedije v snežnem plazu. Ta dogodek je bil neposredni povod za ustanovitev reševalnega odseka pri PD Tržič (predhodnik današnjega Društva GRS Tržič)  v istem letu.

Novica o nesreči v časniku Slovenec 31.3.1937 =>

Preziveli_ranjenci_Lukanc_Mally_in_Mezek

preživeli ranjenci - Lukanc, Mally in Mežek.

29.3.1937 - Storžiški plaz =>

Spomenik pod Škarjevim robom je počasi propadal zato smo ga leta 2006 obnovili -  8.9.2007 - Blagoslov obnovljenega spominskega obeležja pod Škarjevim robom =>

kriz_2012_1

 

 


 

foto Peter Rožič, 25.3.2012:

DSCN8574

DSCN8585

DSCN8587_2

DSCN8591_2

DSCN8606_2

 

več na http://www.gore-ljudje.net/novosti/75600/

 


26. 3. 2012, Očistimo Slovenijo 2012
  web1

V sklopu akcije Očistimo Slovenijo smo sodelovali tudi člani našega Društva. No ja , le trije in Manca. Nekaj jih je sodelovalo pri drugih društvih, nekateri tovrstnih akcij ne podpirajo , nekaj jih je imelo obveznosti v sklopu GRZS.

Očistili smo težko dostopna mesta slapišča Tržiške Bistrice in strugo vse do zaselka Dolina. Akcija se je nadaljevala vse do zgodnjih popoldanskih ur .

web2

23. 3. 2012, Novi slovenski gorniški film »Klic z gora«
  Igrano-dokumentarni film ob 100. obletnici organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji bo prikazan v tekmovalnem delu Festivala gorniškega filma v Cankarjevem domu.

Kratek video napovednik filma:http://youtu.be/reC0N7GGaGY

Letos praznujemo 100. obletnico delovanja gorske reševalne službe Slovenije, ki je bila ustanovljena junija 1912 v Kranjski Gori. Pred dobrim letom je s strani kranjskogorskih gorskih reševalcev padla ideja o dokumentarnem filmu, ki so ji prisluhnili v uredništvu izobraževalnega progama RTV Slovenija. K projektu so pristopili režiser Žiga Virc, scenarist Boštjan Virc, producentka Jožica Blatnik in produkcijske hiše Triada in Studio Virc. Prva klapa filma je padla že zgodaj poleti v Vratih, finale snemanja pa je bil decembra v Tamarju. Takrat se je v okviru letalskega usposabljanja reševalcev s helikopterji Slovenske vojske in Policije posnel realni potek kompleksnega reševanja padle naveze. Pri snemanju je sodelovalo veliko gorskih reševalcev, nekateri presenetljivo uspešno tudi kot igralci v igranih prizorih.  Film "Klic z gora" osvetli zgodovinski razvoj reševanja v slovenskih gorah in predvsem stanje duha takrat in danes. Gorski reševalci dovolijo vpogled v svoj intimni svet želje pomagati, svet strahov, dilem in odgovornosti. V filmu se meša dokumentarni in igrani pristop, ki gledalcu približa ozadje prave reševalne akcije. Uporabljenih je veliko arhivskih posnetkov od zasebnih in muzejskih zbirk, arhiv RTV in tudi nekaj odlomkov iz slovenskih igranih filmov, ki se navezujejo na tematiko reševanja v gorah. Del zasebnih arhivov bo tako prvič pokazan javno. V celotno produkcijo je bilo vključeno veliko posameznikov in organizacij, ki so sodelovali pri nastajanju filma.

Film bo premierno prikazan v sporedu TV Slovenija, možno pa si ga bo ogledati že v sredo, 4. aprila ob 21h, v Cankarjevem domu v okviru Festivala gorniškega filma. Zaradi res velikega zanimanja za film priporočamo nakup kart v festivalski predprodaji.

6. 3. 2012, Priznanja Civilne zaščite Republike Slovenije 2012
   

Na predlog Društva GRS Tržič je Slavko Frantar prejel bronasti znak CZ , Robert Kralj pa srebrni znak Civilne zaščite.

Da je naš prispevek v lokalni skupnosti opazen in pomemben je menila Občina Tržič in nas predlagala za zlati znak Civilne zaščite. Priznanje smo prejeli na regijski podelitvi na Bledu in res smo ga veseli - pomeni nam priznanje, da delamo dobro in se trudimo v pravi smeri.

Naša krovna organizacija GRZS pa je prejela plaketo Civilne zaščite.

 

Pomen priznanj:
• bronasti znak Civilne zaščite se podeljuje za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči;
• srebrni znak Civilne zaščite se podeljuje za posebne zasluge in izjemen prispevek k razvoju in krepitvi varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za izume in inovacije na tem področju;
• zlati znak Civilne zaščite se podeljuje za dolgoletno uspešno delo pri razvoju in krepitvi organiziranosti ter usposobljenosti sil za zaščito, reševanje in pomoč, za pogumna dejanja ter raziskovalne dosežke na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami;
• plaketa Civilne zaščite se podeljuje za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanju okolja ob naravnih in drugih nesrečah;
• kipec Civilne zaščite se podeljuje za življenjsko delo, posebne zasluge ter izjemne dosežke pri delu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Rozic1

 

Grs1Bled

3. 3. 2012, Pestra sobota
 

Nekaj minut pred pol sedmo zazvoni telefon. Nenavadna ura za nesreče v gorah , ampak nekateri planinci so zgodnji. Malo pod vrhom Kriške gore si je planinec zlomil nogo. Ker je Tržiška luknja zavita v meglo in helikopter ne more poleteti smo poškodovanega transportirali klasično v nosilih do vasi Gozd, kjer ga je prevzel Gašper z rešilcem iz NMP Tržič . Ob devetih smo akcijo zaključili in upam, da bo naš reševanec kmalu spet lahko vozil svojega BMW-ja 650 na dveh kolesih. V akciji je sodelovalo 11 reševalcev.

 

krika1krika2krika3

 

V zgodnjem popoldnevu informacija z Zelenice. Planinec se je pri sestopu z Zelenice poškodoval in leži na vrhu plazu . Na srečo so prisotni fantje iz RTC Zelenica in reševalec , ki ga zavarujejo in oskrbijo. Po oceni situacije se odločimo za transport s helikopterjem , ker je poškodba huda in plaz popolnoma poledenel. Res je , kljub visokim temperaturam v dolinah na Zelenici še vedno vlada zima. Poškodovanec iz sosednjega Celovca je bil s pomočjo EMV dvignjen v helikopter in prepeljan v SB Jesenice. Sodelovali so štirje reševalci GRS Tržič in zdravnik iz Kranjske Gore.

17. 2. 2012, Plezanje slapov - vaja
  tominev

V sredo , 15.2.2012 je bila izvedena popoldanska vaja v Tominčevem slapu v Podljubelju. Udeležilo se je je 20 članov. Na vaji sta aktivno sodelovala tudi Aljaž Anderle in Klemen Premrl , ki imata z lednim plezanjem ogromno izkušenj in sta še vedno v vrhu slovenskega lednega plezanja . Del teh izkušenj sta delila z ostalimi člani , prikazala sta posebnosti pri nameščanju varoval , predstavila vrste ledu , novosti v opremi ...

Skoraj sočasno sta dva naša člana reševala poškodovanega plezalca v slapu pri Kobaridu.

13. 2. 2012, Novi gorski reševalci
  Minuli vikend je naša postaja bogatejša za tri gorske reševalce. Izpite so uspešno opravili Samo Opalk , Robert Vidic in Dušan Hrnčič.

Čestitke !

 

V izpitni komisiji KRT sodelujejo Sašo Rožič , Janez Primožič in Primož Štamcar , na področju radijskih zvez pa Primož Rožič .

 

 

 

22. 1. 2012, Dobrča 21.1.2012
 


Nadaljuje se trend reševanja ob vikendih . Tokrat je našo pomoč potreboval planinec, ki se je v poznem popoldnevu vračal z Dobrče proti Bistriški planini. Skoraj uro je poskušal sam najti rešitev, ko je spoznal brezizhodnost situacije pa je poklical na pomoč.

dobra_mod

Po skicu je  akcija stekla izredno hitro. Nekateri so se ravno vračali z dnevnih tur in kar nekaj jih je še napravljenih v "delovna" oblačila samo obrnilo pred vrati domov in odhitelo v reševanje.  Ker so bili letos vsi poškodovani, ki smo jih reševali v tržiških gorah, že rahlo podhlajeni , je hitrost bistvena in res šteje vsaka minuta.


Poškodovancu smo imobilizirali gleženj in ga s pomočjo vrvne tehnike spustili 300m po strmem, poledenelem bukovem gozdu do terenskega vozila. 

dobra1_mod

Kljub nekaj dilemam , kakšna vozila potrebujemo v GRS , se je spet pokazala prednost terencev, ki jih lahko na hitro preuredimo za prevoz ponesrečencev . Nosila UT 2000 se namestijo na posebna montažna vodila v avtu in že je naš terenec imprvizirano "reševalno vozilo".  V slabi uri je bil možak že v avtu in 20 min kasneje v oskrbi pri zdravniku v ZD Tržič.

Po akciji smo naredili prvo kratko analizo in podali nekaj predlogov - več o tem pa na enem od naslednjih rednih sestankov. 

foto&tekst Slavc

16. 1. 2012, Preventivni tečaj varstva pred snežnimi plazovi za obiskovalce zimskih gora
  V soboto 14.1.2012 smo v planinskem Domu na Zelenici in okolici izvedli "Tečaj varstva pred snežnimi plazovi".
Tečaj je potekal v jasnem, občasno vetrovnem in mrzlem vremenu (- 8°C), snežne razmere za izvedbo vaj so bile kjub ne preveliki količini snega zelo dobre.
Tečaja se je udeležilo 38 prijavljenih (34 iz Slovenije, 4 iz Hrvaške), pri vajah pa so sodelovali še štirje tečajniki AO Tržič. Udeleženci so bili zelo zadovoljni s predstavljenimi temami in pripravljenimi vajami.

 tacaj14.1.2012-kontrolna_Miha_Pavsek_GIAM 

mag. Miha Pavšek v predavateljskem elementu

15. 1. 2012, Kriška gora ( 15.1.2012)
   V mili januarski zimi je v sredogorju zelo malo snega, bolj obljudene poti pa so močno poledenele zaradi velikih temperaturnih razlik v preteklih tednih. Glede na množice obiskovalcev lahko trdimo , da je velika večina dobro opremljenih , se pa jasno sem ter tja zgodi tudi kakšna nezgoda . Vendar je teh relativno malo glede na res veliko obiska v našem koncu. Prijeten in kratek vzpon na Kriško goro je v spodnjem delu popolnoma spomladanski , višje gori , nekje na sredini pa se začne zabava.... Za dereze premalo resno , samo s čevlji pa kar malo zoprno.

grs_tr_kr_gr1            grs_tr_kr_gr2 

Eno takšnih nezgod smo reševali v nedeljo 15.1.2012 , na pomoč nam je priskočil helikopter SV z zdravnikom in reševalcem iz naše postaje. Poškodovanko so ob množici naključnih opazovalcev s pomočjo vitla dvignili v helikopter in jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo na Jesenice.


heli_kr


13. 1. 2012, UTRINKI IZ PRETEKLOSTI
  Storžič 3. februarja leta 1965

3.2.1965 je 22-letni Bogomir Rožič – Miro iz Tržiča, kemijski tehnik vKranju, načelnik AO Tržič in gorski reševalec postaje GRS Tržič, pri sestopu z vrha Storžiča verjetno prišel na kložast sneg, zdrsnil na plazišču pod Petim žrelom in podlegel. Ker se ni vrnil domov, so ga šli iskat gorski reševalci in ga našli naslednji dan dopoldne.

(Zbornik GRS Tržič ob 60. letnici smrtne nesreče nad Tržičem avtor članka France Malešič). Vendar skopo poročilo ne pove vsega , zato je Peter Rožič raziskoval in zbral še dodatne informacije:

stori_2011

Dostop do celotne vsebine članka na

https://docs.google.com/open?id=0B1z2m23HtmXtMGU0ZmY4OGMtOWJmNS00NzMyLTg2ODYtNzFhNmYwZmQxZDQ5

9. 1. 2012, Zimsko usposabljanje
  Usposabljanja so pomemben del za dobro pripravljenost gorskih reševalcev. Ker se veliko nezgod v zimskem času zgodi v popoldanskem času in moramo v akcijo v temi , smo tokrat  usposabljanje izvedli  v soboto , 7.1.2012 v popoldanskih urah. Poleg dela smo bili nagrajeni tudi z lepim sončnim zahodom.

kouta_mod                                P1000062                     

 

Na vaji smo članom predstavili štafetni spust z vsemi spremembami , ki jih je v zadnji izdaji reševalne tehnike izdala KRT. Poleg tega smo obdelali še izbrana poglavja tehnike reševanja v zimskih razmerah in plazovih. Poudarjali smo pravilen  pristop k iskanju z lavinskimi žolnami ( airport approach ) , sistematično odkopavanje zasutega v plazu , organizacija in delo na plazišču. Namenoma smo vajo izvedli v oteženih pogojih in ob tem preizkusili še naše vire svetlobe. Zahvaljujemo se podjetju Rt-tri , ki nam je omogočilo testiranje različnih svetilk Led Lenser.

3. 1. 2012, Zgodbe s srečnim koncem
 

Drugi dan leta se je počasi prevešal v noč , ko zazvoni telefon s prednastavljenim zvonenjem za regijski center.Tako ni neprijetnih presenečenj in vsaj vemo , kaj nas čaka. Kdo nas čaka in kje pa je naslednji problem, ki ga v prijaznem pogovoru rešujeva z operaterjem v Centru za obveščanje.

V soju čelnih svetilk hitimo proti Begunjščici in si vmes še utegnemo stisniti roko : " Srečnga pa zdravga, pa čim manj akcij, kolega". Tokrat gremo iskat tri nadobudne plezalce, ki jih je presenetila megla in kratek zimski dan na izstopu Lenuhove smeri. Seveda malo pobentimo , kaj imajo za delat v takem vremenu v na pol kopnih stenah, ampak to je trendovsko, to je "in". Danes je bleščeče opreme dovolj , vzornikov tudi in seveda dovolj informacij. Preveč. Čopk , legenda tržiškega alpinizma, se huduje nad internetom in meni, da so informacije pokvarile ves čar in prvinskost alpinizma. Ampak žal tako je, spremeniti tega ne moremo in se moramo temu prilagoditi.

Z Martinom se bližava grebenu , le nekaj metrov naprej nama osvetljuje čelna svetilka. Še zadnji strmi žleb in znajdeva se v močnem vetru, ki piha iz juga. Vsaj toplo je. Nekaj časa iščeva po grebenu , poslušava in gledava. Oddahneva si. Za skalo čepijo vsi trije. Malo prestrašeno naju gledajo. Hitro jih pomiriva, da jih nisva prišla zmerjat niti ni najin namen moraliziranje. Za to naj poskrbijo v njihovi alpinistični šoli . Martin naveže dekleti in začnemo plezati po strmem žlebu z grebena. Vidiva, da so njihovi koraki negotovi. Pa tudi utrujeni verjetno , že cel dan so tu gori.

zgubljenih_v_megli_Begunjscica_2012_01_02_1223 Begunjščica-Šentanski plaz, 2.1.2012 18:45

Tako se je iztekla še ena zgodba , za nas reševalce je važno , da srečno. Malo smo morali pomiriti le starše, ki so imeli pripravljen "pester" sprejem za svojo mladino. Saj ni tako hudo , še vedno drži da je boljše biti živ , ne pa mrtev junak. Dan se je prevesil globoko v noč, še nekaj birokracije in sušenje opreme. Glede na lanski porast nesreč v Sloveniji pa iskreno upamo, da bomo tak tempo z našim prostovoljstvom še zdržali. In iskreno si želimo : " ... čim manj dela, če pa že , potem naj bodo takšne zgodbe , s srečnim koncem...".

IMG_6990mod
27. 12. 2011, Voščilo 2012
  Voilo2012
24. 12. 2011, Razpis- Tečaj varstva pred snežnimi plazovi, 14.1.2012
   

GRS Tržič organizira Tečaj varstva pred snežnimi plazovi v obliki predavanj in vaj na terenu.
Enodnevni tečaj je namenjen planincem, turnim smučarjem, alpinistom, občasnim ali rednim obiskovalcem gora v zimskem obdobju...
Spoznajte nevarnosti snežnih plazov, naučite se ustrezno uporabljati zaščitno opremo, preizkusite iskanje zasutih s pomočjo plazovnih žoln, spoznajte ustrezno ukrepanje v primeru nesreče v snežnem plazu,...

lavinski_tecaj_1

 

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Najbolj brane novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2023