Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Prikazano: 221 - 240 od 474 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
13. 2. 2012, Novi gorski reševalci
  Minuli vikend je naša postaja bogatejša za tri gorske reševalce. Izpite so uspešno opravili Samo Opalk , Robert Vidic in Dušan Hrnčič.

Čestitke !

 

V izpitni komisiji KRT sodelujejo Sašo Rožič , Janez Primožič in Primož Štamcar , na področju radijskih zvez pa Primož Rožič .

 

 

 

22. 1. 2012, Dobrča 21.1.2012
 


Nadaljuje se trend reševanja ob vikendih . Tokrat je našo pomoč potreboval planinec, ki se je v poznem popoldnevu vračal z Dobrče proti Bistriški planini. Skoraj uro je poskušal sam najti rešitev, ko je spoznal brezizhodnost situacije pa je poklical na pomoč.

dobra_mod

Po skicu je  akcija stekla izredno hitro. Nekateri so se ravno vračali z dnevnih tur in kar nekaj jih je še napravljenih v "delovna" oblačila samo obrnilo pred vrati domov in odhitelo v reševanje.  Ker so bili letos vsi poškodovani, ki smo jih reševali v tržiških gorah, že rahlo podhlajeni , je hitrost bistvena in res šteje vsaka minuta.


Poškodovancu smo imobilizirali gleženj in ga s pomočjo vrvne tehnike spustili 300m po strmem, poledenelem bukovem gozdu do terenskega vozila. 

dobra1_mod

Kljub nekaj dilemam , kakšna vozila potrebujemo v GRS , se je spet pokazala prednost terencev, ki jih lahko na hitro preuredimo za prevoz ponesrečencev . Nosila UT 2000 se namestijo na posebna montažna vodila v avtu in že je naš terenec imprvizirano "reševalno vozilo".  V slabi uri je bil možak že v avtu in 20 min kasneje v oskrbi pri zdravniku v ZD Tržič.

Po akciji smo naredili prvo kratko analizo in podali nekaj predlogov - več o tem pa na enem od naslednjih rednih sestankov. 

foto&tekst Slavc

16. 1. 2012, Preventivni tečaj varstva pred snežnimi plazovi za obiskovalce zimskih gora
  V soboto 14.1.2012 smo v planinskem Domu na Zelenici in okolici izvedli "Tečaj varstva pred snežnimi plazovi".
Tečaj je potekal v jasnem, občasno vetrovnem in mrzlem vremenu (- 8°C), snežne razmere za izvedbo vaj so bile kjub ne preveliki količini snega zelo dobre.
Tečaja se je udeležilo 38 prijavljenih (34 iz Slovenije, 4 iz Hrvaške), pri vajah pa so sodelovali še štirje tečajniki AO Tržič. Udeleženci so bili zelo zadovoljni s predstavljenimi temami in pripravljenimi vajami.

 tacaj14.1.2012-kontrolna_Miha_Pavsek_GIAM 

mag. Miha Pavšek v predavateljskem elementu

15. 1. 2012, Kriška gora ( 15.1.2012)
   V mili januarski zimi je v sredogorju zelo malo snega, bolj obljudene poti pa so močno poledenele zaradi velikih temperaturnih razlik v preteklih tednih. Glede na množice obiskovalcev lahko trdimo , da je velika večina dobro opremljenih , se pa jasno sem ter tja zgodi tudi kakšna nezgoda . Vendar je teh relativno malo glede na res veliko obiska v našem koncu. Prijeten in kratek vzpon na Kriško goro je v spodnjem delu popolnoma spomladanski , višje gori , nekje na sredini pa se začne zabava.... Za dereze premalo resno , samo s čevlji pa kar malo zoprno.

grs_tr_kr_gr1            grs_tr_kr_gr2 

Eno takšnih nezgod smo reševali v nedeljo 15.1.2012 , na pomoč nam je priskočil helikopter SV z zdravnikom in reševalcem iz naše postaje. Poškodovanko so ob množici naključnih opazovalcev s pomočjo vitla dvignili v helikopter in jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo na Jesenice.


heli_kr


13. 1. 2012, UTRINKI IZ PRETEKLOSTI
  Storžič 3. februarja leta 1965

3.2.1965 je 22-letni Bogomir Rožič – Miro iz Tržiča, kemijski tehnik vKranju, načelnik AO Tržič in gorski reševalec postaje GRS Tržič, pri sestopu z vrha Storžiča verjetno prišel na kložast sneg, zdrsnil na plazišču pod Petim žrelom in podlegel. Ker se ni vrnil domov, so ga šli iskat gorski reševalci in ga našli naslednji dan dopoldne.

(Zbornik GRS Tržič ob 60. letnici smrtne nesreče nad Tržičem avtor članka France Malešič). Vendar skopo poročilo ne pove vsega , zato je Peter Rožič raziskoval in zbral še dodatne informacije:

stori_2011

Dostop do celotne vsebine članka na

https://docs.google.com/open?id=0B1z2m23HtmXtMGU0ZmY4OGMtOWJmNS00NzMyLTg2ODYtNzFhNmYwZmQxZDQ5

9. 1. 2012, Zimsko usposabljanje
  Usposabljanja so pomemben del za dobro pripravljenost gorskih reševalcev. Ker se veliko nezgod v zimskem času zgodi v popoldanskem času in moramo v akcijo v temi , smo tokrat  usposabljanje izvedli  v soboto , 7.1.2012 v popoldanskih urah. Poleg dela smo bili nagrajeni tudi z lepim sončnim zahodom.

kouta_mod                                P1000062                     

 

Na vaji smo članom predstavili štafetni spust z vsemi spremembami , ki jih je v zadnji izdaji reševalne tehnike izdala KRT. Poleg tega smo obdelali še izbrana poglavja tehnike reševanja v zimskih razmerah in plazovih. Poudarjali smo pravilen  pristop k iskanju z lavinskimi žolnami ( airport approach ) , sistematično odkopavanje zasutega v plazu , organizacija in delo na plazišču. Namenoma smo vajo izvedli v oteženih pogojih in ob tem preizkusili še naše vire svetlobe. Zahvaljujemo se podjetju Rt-tri , ki nam je omogočilo testiranje različnih svetilk Led Lenser.

3. 1. 2012, Zgodbe s srečnim koncem
 

Drugi dan leta se je počasi prevešal v noč , ko zazvoni telefon s prednastavljenim zvonenjem za regijski center.Tako ni neprijetnih presenečenj in vsaj vemo , kaj nas čaka. Kdo nas čaka in kje pa je naslednji problem, ki ga v prijaznem pogovoru rešujeva z operaterjem v Centru za obveščanje.

V soju čelnih svetilk hitimo proti Begunjščici in si vmes še utegnemo stisniti roko : " Srečnga pa zdravga, pa čim manj akcij, kolega". Tokrat gremo iskat tri nadobudne plezalce, ki jih je presenetila megla in kratek zimski dan na izstopu Lenuhove smeri. Seveda malo pobentimo , kaj imajo za delat v takem vremenu v na pol kopnih stenah, ampak to je trendovsko, to je "in". Danes je bleščeče opreme dovolj , vzornikov tudi in seveda dovolj informacij. Preveč. Čopk , legenda tržiškega alpinizma, se huduje nad internetom in meni, da so informacije pokvarile ves čar in prvinskost alpinizma. Ampak žal tako je, spremeniti tega ne moremo in se moramo temu prilagoditi.

Z Martinom se bližava grebenu , le nekaj metrov naprej nama osvetljuje čelna svetilka. Še zadnji strmi žleb in znajdeva se v močnem vetru, ki piha iz juga. Vsaj toplo je. Nekaj časa iščeva po grebenu , poslušava in gledava. Oddahneva si. Za skalo čepijo vsi trije. Malo prestrašeno naju gledajo. Hitro jih pomiriva, da jih nisva prišla zmerjat niti ni najin namen moraliziranje. Za to naj poskrbijo v njihovi alpinistični šoli . Martin naveže dekleti in začnemo plezati po strmem žlebu z grebena. Vidiva, da so njihovi koraki negotovi. Pa tudi utrujeni verjetno , že cel dan so tu gori.

zgubljenih_v_megli_Begunjscica_2012_01_02_1223 Begunjščica-Šentanski plaz, 2.1.2012 18:45

Tako se je iztekla še ena zgodba , za nas reševalce je važno , da srečno. Malo smo morali pomiriti le starše, ki so imeli pripravljen "pester" sprejem za svojo mladino. Saj ni tako hudo , še vedno drži da je boljše biti živ , ne pa mrtev junak. Dan se je prevesil globoko v noč, še nekaj birokracije in sušenje opreme. Glede na lanski porast nesreč v Sloveniji pa iskreno upamo, da bomo tak tempo z našim prostovoljstvom še zdržali. In iskreno si želimo : " ... čim manj dela, če pa že , potem naj bodo takšne zgodbe , s srečnim koncem...".

IMG_6990mod
27. 12. 2011, Voščilo 2012
  Voilo2012
24. 12. 2011, Razpis- Tečaj varstva pred snežnimi plazovi, 14.1.2012
   

GRS Tržič organizira Tečaj varstva pred snežnimi plazovi v obliki predavanj in vaj na terenu.
Enodnevni tečaj je namenjen planincem, turnim smučarjem, alpinistom, občasnim ali rednim obiskovalcem gora v zimskem obdobju...
Spoznajte nevarnosti snežnih plazov, naučite se ustrezno uporabljati zaščitno opremo, preizkusite iskanje zasutih s pomočjo plazovnih žoln, spoznajte ustrezno ukrepanje v primeru nesreče v snežnem plazu,...

lavinski_tecaj_1

14. 12. 2011, Terenska opazovanja snežnih razmer
  Na pobudo ARSO in sodelujočih partnerjev PZS, GRZS in URSZR je vzpostavljen širši nabor opazovanj snežnih in lavinskih razmer, kar bo podlaga za področno bolj natačno napovedovanje snežnih razmer, ki ga pripravljajo meteorologi na ARSO (Andrej Velkavrh) in bodo objavljene tudi na spletnih straneh. 

Sestanek s predstavniki ARSO pred začetkom zimske sezone=>

Obiskovalce gora (predvsem v tržiškem okolišu) naprošamo, da prostovoljno opravijo opazovanja snežnih in lavinskih razmer in nam posredujejo podatke in ugotovitve, ki jih zabeležijo pri svojih turah (višina in vrsta snežne odeje, nevarnosti snežnih plazov, temperature,...). Lahko pošljete tudi slikovno gradivo.
Vaša sporočila bomo objavili na teh straneh in v primeru ustreznosti posredovali tudi na ARSO. Vsak podatek s terena pri napovedi veliko pomeni saj so redna opazovanja snežnih razmer v Sloveniji bolj redka.

Informacije lahko sporočite na naslov grs.trzic@gmail.com

Ažurne informacije bodo predvsem pripomogle k boljši obveščenosti in večji varnosti.vseh obiskovalcev gora.

5. 12. 2011, Nalepke Podporni član GRS 2012
 

Nalepke PODPORNI ČLAN GRS 2012

lahko že dobite v Informacijski pisarni Tržič (TPIC), Trg svobode 18, Tržič,
pri članih GRS Tržič ali naročite na grs.trzic@gmail.com

PODPORNIK_GRZS_2011

običajna nalepka ali nalepka za na šipo


Dodelitev dela dohodnine - donacija društvu GRS Tržič (oddajte obrazec do 31.12. !!!)
Navodila:
http://www.gore-ljudje.net/novosti/51158/

V novem Zakonu o dohodnini, ki se je začel uporabljati s 01.01. 2007 je opredeljena namenitev dela dohodnine za donacije. Zavezanci lahko namenijo del svoje dohodnine (do 0,5%) upravičencem za donacije, med katerimi so na seznamu tudi društva gorske reševalne službe

Več informacij in navodila na: www.dobrodelen.si

Podatki o društvu:
DRUŠTVO GORSKE REŠEVALNE SLUŽBE TRŽIČ
Ste Marie aux Mines 19
4290 Tržič
Davčna številka: 11509180

4. 12. 2011, Zelenica 3.12.2011
  Deževno jutro je prekinilo sporočilo na pozivniku. Terensko vozilo je zapeljalo s ceste na Zelenici. Vozilo leži v grapi pod servisno cesto tik pod sedežnico Zelenica II......

Reševanje steče hitro in v manj kot pol ure po prejemu obvestila je prva ekipa z zdravnikom in poklicnim gasilcem že na mestu nesreče.Ostali hitro sledijo in se vključijo v delo.

resevanje_Zelenica_Mazgon_2011_12_03_1179

 

Reševanje in sodelovanje med različnimi službami je vzorno in vsak opravi svoje delo. Gorski reševalci so oskrbeli ponesrečenega in ga s pomočjo vrvne tehnike dvignili do ceste , gaslici so pregledali vozilo , policisti so opravili pregled mesta nesreče , ekipa NMP ZD Tržič je ponesrečenega prevzela na Ljubelju in ga še dodatno oskrbela in pripravila za transport v KC Ljubljana. Reševanje je bilo še zahtevnejše zaradi dežja in razmočenega terena. Tovrstne intervencije kažejo,  da ima  t.i. klasično reševanje še vedno pomembno vlogo v gorskem reševanju , kaže na nepogrešljivo vlogo zdravnikov v "peš" akcijah  in nujnost  po skupnem usposabljanju med različnimi službami . V intervenciji je sodelovalo  14 reševalcev GRS Tržič ,štirje gasilci JZ GRS Kranj , NMP Tržič in trije policisti PP Tržič.  Za GRS Tržič je to že 26-to posredovanje letos .       ( vse foto Štamcar Primož ).

resevanje_Zelenica_Mazgon_2011_12_03_1196

 

resevanje_Zelenica_Mazgon_2011_12_03_1187

resevanje_Zelenica_Mazgon_2011_12_03_1198

16. 11. 2011, Dohodnina
  <script type='text/javascript' src='http://gradnik.dobrodelen.si/scripts/widget.js'></script><script type='text/javascript'>addWidget(200, 'a61062378359a6c74553c8b3307e8356');</script>
12. 11. 2011, Društvo podobo na ogled postavi
  skupinska_res
5. 10. 2011, Skupna vaja služb GRS v Mostarju
  Po uspešni vaji v Beli peči nad Lomom ( junij 2011 => ) je bila v soboto  1.10.2011  na Stolcu ( Mostar, BiH ) ponovno skupna vaja postaj gorskih reševalnih služb: GSS Mostar (gostitelji), GSS Sarajevo, GRS Tržič in GRS iz Beograda. Namen vaje je bil prenos izkušenj in znanja tehnike stenskega reševanja. Fantje iz Mostarja so teoretično dobro podkovani, težave pa imajo z opremo in financiranjem. Na tem mestu se moram posebej zahvaliti Aljažu Anderletu, ki je pri sponzorjih (Mammut in Petzl) priskrbel kar nekaj tehnične opreme za reševalce v Mostarju. Dogodek je bil predstavljen tudi v lokalnih medijih z daljšim intervjujem načelnika GRS Mostar.  V sklopu medsebojnih srečanj je planirana še zimska vaja, ki naj bi jo organizirali Srbi.

Mostar_2011_ef_GSS_Mostar_Anes_Voloder

fotografije: http://www.dropbox.com/gallery/42369610/1/GSS%20Mostar%20BiH?h=67d398

 

 

3. 9. 2011, DUATLON - KOLESARJENJE NA ŠIJO IN VZPON NA KLADIVO
   Vabilo-Duatlon Šija 2011.pdf

 

18.9.2011

Rezultati:

         

Uvrstitve:

 

št.

Ime in priimek

kolo-Šija

duatlon

Razlika

Kolo:

Duatlon:

1

Daša Tomazin-šija

02:00:50

 

00:18:18

1 Dejan Legat

1 Slavko Rožič

2

Žiga Blatnik-šija

01:35:22

 

00:07:10

2 Sašo Rožič

2 Franci Soklič

3

Slavko Rožič

01:30:49

02:28:06

00:11:43

3 Domen Bole

3 Tea Femc

4

Maja Celestina

01:47:20

03:03:30

00:04:48

   

5

Špela Starc

01:56:00

03:15:00

00:13:28

   

6

Klemen Triler

01:21:50

02:17:05

00:20:42

   

7

Tomaž Soklič

01:21:18

02:04:13

00:21:14

   

8

Franci Soklič

01:25:20

02:26:27

00:17:12

   

9

Dejan Legat-šija

01:43:00

 

00:00:28

   

10

Tina Bergant-šija

02:14:55

 

00:32:23

   

11

Petra Bergant - šija

01:54:40

 

00:12:08

   

12

Sašo Rožič-šija

01:41:00

 

00:01:32

   

13

Martn Belhar-šija

01:34:00

 

00:08:32

   

14

Tea Femc

01:29:10

02:26:27

00:13:22

   

15

Domen Bole-šija

01:44:15

 

00:01:43

   

16

Boštjan Nemc-šija

02:00:50

 

00:18:18

   
 

ČAS POVPREČJE

01:42:32

02:34:24

     

 

duatlon_ija_2011_2011_09_18_0653

 

9. 8. 2011, Pester vikend
   

TRŽIČ 6.8.2011 – Na klasični poti na Kriško goro je planinec padel in se udaril v glavo, je javil center za obveščanje. Poškodovani je slabo odziven, k njemu pa je že odletela helikopterska enota.

Reševalna akcija je trajala 55 minut.

Ponesrečenega je posadka oskrbela in ga pobrala v helikopter. Zaradi poškodb glave so ponesrečenega prepeljali proti Jesenicam, kjer so ga prevzeli dežurni reševalci NMP.

Polet je bil miren, delo opravljeno skoraj rutinsko, seveda za ekipo, ki se v plovilu zna obrniti in v vsakem trenutku poprijeti za primerno opremo in orodje.

Tržič 7.8.2011 Ob 12.22 je obšla slabost krajna v Lomu pod Storžičem v občini Tržič. Aktivirani so bili reševalci Postaje GRS Tržič in obolelo osebo oskrbeli ter prenesli do reševalnega vozila.

Poleg tega je dežurna ekipa tega dne izvedla še predstavitev službe/ Društva mladim planincem na taboru MO PD Vrhnika v Podljubelju.

1. 7. 2011, Bernina - Bianco grat
 

                                    Proti Bernini

Tri leta smo se menili za vzpon po Bianco gratu na Bernino. No , še vedno boljše kot 30 let , kolikor je čakal Oto Pestner na vlak, ki prihaja....

Tokrat se nas je zbralo sedem članov GRS Tržič in z najetim kombijem smo se v zgodnjem petkovem jutru odpravili proti Švici.  Prvi dan smo se povzpeli do koče Tschierva  , kjer smo prenočili in se pripravili na ključni del vzpona.

                                                                                Koča Tschierva , CAS

V soboto 25.6.2011 zjutraj smo začeli ob 5. uri . Povzpeli smo se do začetka grebena, ki že postreže s plezanjem 2. do 3. stopnje. Kasneje se vzpon nadaljuje po snežni rebri , po katerem ima celotni greben ime - beli raz.Žal se je vreme pokvarilo in zaključni del vzpona po grebenu do vrha je zazanamoval orkanski veter in megla - mestoma je bilo potrebno grebenske odseke premagati po vseh  štirih.

                                                                       po belem grebenu na Piz Bianco

Po sedmih urah in malo negotovosti smo ob 12h prišli na italijansko stran do koče Marco e Rosi. Zgodba za ta dan je bila končana. Naslednji dan pa nas je čakal še zanimiv in rahlo negotov ssestop skozi morje megle proti Morterachu oz. gondolski postaji na Diavolezzi.

   Diavolezza - turistična meka

Preživeli smo zanimiv vikend v Alpah , ki nam je poleg vzpona postregel še z novimi spoznanji , da so Alpe precej resne gore - sploh če jo zagode vreme.... Na poti domov pa smo najhujše že pozabili in že kovali nove načrte. Temu s epravi team building !

30. 6. 2011, Bernina Bianco grat
  Vzpon na Bernino smo imeli v planu že tri leta. Boljše tri kot 30 let, kot je čakal na vlak Oto Pestner .... Tokrat nam je bila konstelacija zvezd in vsi ostali dejavniki naklonjeni in v petek zjutraj smo se odpravili proti Pontresini. Za sopotnike ne morem trditi , meni je vožnja čez Brener , mimo Insbrucka v Švico minila hitro in po sedmih urah smo že pakirali opremo na izhodišču . Šest članovGRS Tržič in Iztokova žena Mateja , smo se odpravili

20. 6. 2011, Mednarodno sodelovanje gorskih reševalnih služb
  GRS Tržič: V soboto, 18. junija, je bila v Beli peči nad Lomom mednarodna reševalna vaja stenskega reševanja.

Na pobudo GRS Tržič so se vaje udeležili gorski reševalci iz Mostarja (BiH) in gorski reševalci iz Srbije.

 

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Najbolj brane novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2021