Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Prikazano: 301 - 320 od 491 zapisov
Stran  <<   <   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25 
22. 2. 2010, Norveška metoda - teoretično
  Diagram sil prostega bloka snega na pobočju ali kdaj se bo splazilo pobočje?
14. 2. 2010, Snežni plaz na Zelenici 13.2.2010
 
Malo pred 12 uro je prišlo sporočilo z Zelenice, da je snežni plaz zasul planinca.

Člani GRS Tržič smo bili o nesreči obveščeni takoj s Centra za obveščanje 112 (preko pozivnikov in gsm telefonov) in odšli proti mestu nesreče.
V neposredni bližini nesreče (na smučišču RTC Zelenica dežurno reševalno službo opravljajo člani GRS Tržič) je bil reševalec, ki je bil že v nekaj minutah na kraju nesreče. Celotno plazovino so takoj preiskali s plazovnimi žolnami, a na žalost niso našli signala (ponesrečeni na sebi ni imel plazovne žolne). Naključno prisotni smučarji, planinci in reševalci so takoj poskušali najti zasutega (uporabili so smučarske palice, sonde ki so na smučišču Zelenica, smuči,..)
S prihodom gorskih reševalcev in gorskih reševalcev - vodnikov lavinskih psov se je takoj pričelo z organiziranim iskanjem-sondiranjem plazovine in iskanjem s psi.

grs_akcija

Ponesrečeni se je peš (na nahrbtniku je imel pripeto snežno desko) vzpenjal po servisni cesti smučišča s srednje postaje žičnice proti koči na Zelenici. Na višini približno 1500 m se je nad njim (izpod skalnega pomola Spodnji plot - napačno poimenovano  tudi Triangel; naklonina nad 45 stopinj, JV pobočje) spontano sprožil snežni plaz, ki je po strmem pobočju zgrmel do in preko ceste po kateri je hodil ponesrečeni.


Pri iskanju ponesrečenega je bilo udeleženih 70 gorskih reševalcev, od tega dva zdravnika, devet vodnikov lavinskih psov. Takoj ko so bile znane razsežnosti plazu in podrobnejši podatki o nesreči so bili poleg tržiških gorskih reševalcev aktivirani tudi gorski reševalci sosednjih društev GRS Kranj in Radovljica ter Kamnik . V akcijo se je vključil tudi helikopter SV, ki je opravljal naloge transporta reševalcev z Ljubelja na Zelenico.


Nekaj minut pred 15 uro so reševalci,  ki so sondirali plazovino našli zasutega, zraven sta bila takoj prisotna tudi zdravnika-gorska reševalca z vso potrebno medicinsko opremo za reanimacijo, zasutemu pa na žalost ni bilo več pomoči.

Ponesrečenca smo nato klasično z akijem prepeljali do Ljubelja.

2. 2. 2010, Turnosmučarsko tekmovanje - Ljubelj - Korošica 7.2.2010
 


Zahteven rally je uspešno za nami, končal se je brez večjih poškodb za tekmovalce (z nekaj praskami), precej padci, težavami z opremo (psi), zanimivo  tekmo v tekmovalni in rekreativni kategoriji in na koncu še z zmago tržičana (Tomaž Soklič).

Zaradi varnostnih razlogov (novozapadli sneg dan pred tekmo) je bila tekma za en dan prestavljena in deloma spremenjena-skrajšana proga.
 
HVALA VSEM KI STE KAKORKOLI POMAGALI PRI PRIPRAVI IN IZVEDBI TEKME ALI PA SODELOVALI KOT TEKMOVALCI !!!!


Rezultati-zmagovalci:
Pokal Slovenije:
moški- Tomaž Soklič
ženske- Jana Marinko
mladinci- Žan Karničar

Rekreativna tekma/pari, na srednji čas- Franci Soklič & Primož Soklič

ostali rezultati:
pdf rezultati_rally_2010 =>>

Fotogalerija=>=>
rally_2010_575
Matjaž Mikloša in Tomaž Soklič pri vzponu na Grunt (foto Vili Vogelnik)

ostale slike:
Fotogalerija 2 =>>
 
http://picasaweb.google.si/tom.gsm/TSTekmaLjubelj_Korosica_2010?authkey=Gv1sRgCPGjpryHxN7BdA&feat=email#

Vtisi udeleženca tekme-člana ŠAO:
http://www.saleskiao.com/node/272


1. 2. 2010, Tečaj turnega smučanja v Dolgi njivi 29.1.2010 do 31.1.2010
  "Bilo je lepo, imeli smo se super in še enkrat vsa pohvala fantom iz GRS Tržič, ki so zadevo odlično organizirali in speljali."

To je le en od komentarjev udeleženca začetnega tečaja turnega smučanja, na katerem so se udeleženci spoznali z osnovami in posebnostmi gibanja v zahtevnem gorskem svetu. Gre za preventivno dejavnost, s katero skušamo v GRS Tržič osvestiti vse začetnike in jim podati minimalne napotke za varnejše gibanje na smučeh po zasneženih hribih in gorah.

Zdaj, ko so psi lepo pravilno zloženi in posušeni v omari in smuči v kotu, ne vem, kaj je bilo boljše ... to, da (vsaj približno) vem, kaj za vraga je norveška metoda, pa kritična plast, pa sondiranje, pa da žolna ni (samo) ptič? ali to, da sem na lastni koži občutila, kako te lahko veter v bregu meče sem in tja, pa kako zelo zebe, če si uro ali dve na minus sedemnajst (lavinskih psov, ki so tam istočasno kot ti, pa nič!)? ali to, kako prideš kot srna navzgor v strm breg, po svoji gazi, kljub snegu do pasu, z neprevečštorastim obratom okrog konic za povrh? ali tisto, kako se pri smuki spretno izogneš kakšni smreki, napihanemu snegu in posledično akrobatskemu padcu? ... ali večerna predavanja s kupom zlata vrednih informacij iz prve roke? ... ali odlična družba? ... ali Matejini kulinarični presežki na planšariji? ... hmmm, bilo je o-d-l-i-č-n-o-!

Hvaaaaala za ves trud, pa srečno v soboto na Korošici :)

Živa

27. 1. 2010, Izobraževanje lavincev na Vršiču
 

Komisija za reševanje iz plazov GRZS je od 21.-24.1.2010 pripravila in izvedla zimsko usposabljanje vodnikov reševalnih psov na temo : ISKANJE POGREŠANIH OSEB v zimskih razmerah
lavinci_vrsic_2010_2

Zbor je bil v Erjavčevi koči na Vršiču, po razdelitvi vodnikov reševalnih psov v skupine , je sledil odhod na teren, kjer so bile izvedene in opravljene naslednje vaje:

11. 1. 2010, LED svetloba ( www.ebatt.si )
 
SVETLOBA

Glede na mite človeštva in verska verovanja je bog ločil svetlobo od teme. V današnjem času, ko napravam kraljuje mikroelektronika, človeštvo ločuje svetlobo od ognja.

 

10. 1. 2010, RECCO sistem
 

http://www.sportechblog.com/en/wp-content/uploads/2009/01/reccologo.jpg


RECCO® je  sistem za lociranje zasutih v plazu, ki ga uporablja več kot  600 reševalnih organizacij širom po svetu.  RECCO tehnologija omogoča hitro in neposredno lociranje zasutega v snegu s pomočjo harmoničnega radarja. Sistem RECCO® je sestavljen iz dveh delov:  detektorja, ki ni v prosti prodaji in ga imajo posamezne reševalne službe ter RECCO® reflektorja, ki je vgrajen v različne dele oblačil ali opreme, je fiksen, ne potrebuje dodatnega usposabljanja in nima napajanja - baterij.


V nadaljevanju si preberite prednosti in slabosti tega sistema. 

img_4783.JPG
6. 1. 2010, WAP112, TEKSTOVNI KLIC V SILI
 
Številka 112 za klic v sili poleg govornega sporočila omogoča tudi tekstovni klic. Gre za aplikacijo, ki je dostopna preko telefonov, ki podpirajo WAP .                                         
Vendar je storitev na področju z omejeno pokritim GSM  sinalom , na primer v goratem svetu , le delno uporabna...


več v članku Ujma 2009

1. 1. 2010, Srečno 2010 !
 
V letu 2010 Vam želimo obilo sreče in veselja ter preudarnosti

                                na gorskih poteh !


reševalci GRS Tržič14. 12. 2009, reševanje psa iz grape na Ljubelju
  V nedeljo 13.12.09 popoldne smo dobil obvestilo, da je s ceste na prelaz Ljubelj pri Štrucu padel pes.

V strmo grapo pod cesto je padel v bližini kapelce, v grapi je lajal a se sam ni mogel nikamor premakniti in lastnica iz Celovca, ki po strmem zasneženem terenu ni mogla do njega je poklicala policijo,

Kuža je imel na srečo poškodovane le zadnje tace in pod očesom odrgnine. Do njega smo spustili dva reševalca, ki sta ga naložila v oprt za reševalne pse. Vse skupaj smo nato s pomočjo vrvi in vitla dvignili nazaj na cesto (približno 65 m).
 "Ponesrečenca" in lastnico smo prepeljal z džipom do platoja na Ljubelj, od tam je šel pa k veterinarju v Celovec.

resevanje_psa_2

12. 11. 2009, Predavanje SNEŽNI PLAZOVI
  V sredo, 18.11.2009 ob 19h bo v paviljonu NOB v Tržiču
predavanje na temo snežnih plazov (različni preizkusi, ocene tveganja , ….).
Tema je zelo aktualna, da si osvežimo znanje pred prihajajočo zimsko sezono.

Predaval bo Dušan Polajnar - gorski vodnik in reševalec, delegat  IKAR CISA.


Vsi vljudno vabljeni !

avalanche1

 

8. 11. 2009, Trening varne vožnje s terenskim vozilom
  Ste se kdaj vprašali, kaj zmore terensko vozilo ?
Kakšne strmine zmore, v kakšnem blatu ga še obvladujemo ?

Do kje je varno ?

naslovna
5. 11. 2009, Digitalna fotografija
  V sredo , 11.11.2009 ob 20h bo predaval Vili Vogelnik .

ansel-adams-half-dome--winter-180142

Ali veste , kdo je bil Ansel Adams ?
29. 10. 2009, Turnosmučarski tečaj 2010
 
Po lanskoletni prijetni izkušnji pri organizaciji tečaja smo se tudi letos odločili da tečaj izpeljemo.
Zanimanja je bio zelo veliko, celo preveč za majhno kočo v Dolgi njivi (in učinkoviti potek tečaja), zato se nažalost nekaj zainteresiranih ni moglo udeležiti letošnjega tečaja.

Kljub ne ravno najlepšemu vremenu smo skupaj s 14 tečajniki preživeli 3 prijetne dni pod Košuto.

Nažalost pa nas je prav ob zaključku tečaja-vračanju z Dolge njive presenetila vest o smrti smučarja, ki je umrl pod snežnim plazom na področju Krvavca (smučal je po nevarnem terenu izven označenega smučišča).

Nekaj fotoutrinkov s tečaja:


Živjo tečajniki!

Da ne pozabim, vam pošiljam povezavo na fotografije. Tu je vse kar je uspelo narediti Damjanu in meni (na telefon) in upam, da boste tudi ostali kmalu poslali svoje.


Bilo je lepo, imeli smo se super in še enkrat vsa pohvala fantom iz DGRS Tržič, ki so zadevo odlično organizirali in speljali.


Fotografije so tu: http://picasaweb.google.si/tom.gsm/TSTecaj_DolgaNjiva?authkey=Gv1sRgCNjxm-O_29KysgE#


Lep pozdrav,
Tomaž


Evo moje slike.
http://picasaweb.google.si/leksidraskovic/TecajTurnegaSmucanja#

In še enkrat prav lep pozdrav vsem voditeljem tečaja in sotečajnikom! Sem veliko odnesla, pa še krasen čas sem preživela v vaši družbi. Upam da se še kdaj vidimo.

LP
Aleksandra Draškovič


 

26. 10. 2009, zasutje v snežnem plazu - pogled s strani zasutega
  Iztok Tomazin: Toplo priporočam! Gre za zelo nazoren prikaz zasutja v plazu, dušenja itd.
Seveda je potrebno gledati in poslušati z vključenimi zvočniki.

Pred bližajočo se zimo vsekakor koristen vzgojni material za smučarje in gornike.

Povezava na filmček, ki je bil posnet s kamero pritjeno na čelado smučarja; posnetek prikazuje smučarja ki ga je zajel snežni plaz, njegovo zausutje in reševanje: 
http://gizmodo.com/5366887/pov-helmet-cam-captures-skier-causing-

20. 10. 2009, Tura na Veliki Oltar
 
v nedeljo 18.10. smo se na pobudo načelnika odpravili na skupno turo na Oltar,
kot že nekajkrat tudi tokrat družno s člani Alpinističnega odseka Tržič.

V kar zimskem vremenu smo se iz Vrat prek Brinove glave, mimo Šplevte in prek Grla povzpeli na vrh, vračali smo se mimo Bivaka II v Poldov rovt.
Kot odličen vodič za ta konec Julijskih alp, kjer ni označenih poti in koč, se je izkazal Čopk, ki ga ni zavedla niti megla.

bivak_ii
Bivak II
več na => AO Tržič
19. 10. 2009, Člani GRS Tržič so obnavljali znanje iz prve pomoči
  V soboto zjutraj smo se vsi aktivni gorski reševalci iz Tržiča zbrali v Domu pod Storžičem. Tokrat z namenom obnovitve znanja iz prve pomoči, ki ga morajo po novem programu obvladati gorski reševalci. 
firstaid

1. 10. 2009, zaslužni člani na izletu
  Izlet za "malo mlajše" člane GRS

                                                       
Še en izlet zaslužnih članov društva GRS Tržič je lepo uspel,obiskali smo Nanos. Nekateri peš, nekateri pa z avtom smo se povzpeli do Vojkove koče. Ob povratku pa smo se v prijetnem druženju še malo podprli v Razdrtem.

Hvala za povabilo.

Peter

izlet_zasluzni_09_2                               

30. 9. 2009, dnevi zaščite in reševanja Jesenice
 
v okviru predstavitve-dnevi zaščite in reševanja na Jesenicah 26.9.2009
so v dogovoru z GRS Jesenice vodniki reševalnih psov tržiškega društva GRS Kos, Tišler in Hrnčič ter član enote Merp Švab opravili prikazno vajo -
prikaz dela reševalnih psov z iskanjem pogrešane (skrite) osebe in prikaz učenja mladega psa.

dnevi_cz_jesenice_9
 
28. 9. 2009, Prvi sestanek v jesenskem delu 2009
  Prvi sestanek bo naslednjo sredo , 7.10.2009 . Na sestanek ne pozabite prinesti pozivnikov in starih pasov !

opomnik za nadaljnje dogodke:

- obnavljalni seminar za  inštruktorje 10. in 11.10 Tamar
- obnavljalni izpiti iz prve pomoči 17.10.2009 Pod Storžičem
- 7.11.2009 zbor inštruktorjev
- 25, in 26.10 usposabljanje Ig za poučevanje odraslih

 

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Najbolj brane novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024