Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, sreda, 6. januar 2010, ogledov: 4756

WAP112, TEKSTOVNI KLIC V SILI


Številka 112 za klic v sili poleg govornega sporočila omogoča tudi tekstovni klic. Gre za aplikacijo, ki je dostopna preko telefonov, ki podpirajo WAP .                                         
Vendar je storitev na področju z omejeno pokritim GSM  sinalom , na primer v goratem svetu , le delno uporabna...


več v članku Ujma 2009 članek pdf  UjmaGSM omrežje je t.i. celično omrežje. Celice sestavljajo  bazne postaje, locirane na optimalnem kraju v obliki oddajno-sprejemnih elementov.. Telefonski aparati delujejo v dveh oz. v treh frekvenčnih razponih (900, 1800 in 1900 MHz). Idealni domet bazne postaje pri 900 MHz naj bi bil do 35 km. Idealne  celice naj bi imele obliko šest kotnikov, realno pa je lik celice odvisen od reliefne razgibanosti terena. V visokogorju in odročnih krajih zaradi nedostopnosti ni možno zagotoviti pravilnega pokritja s celičnim omrežjem,  zato GSM terminali (telefoni ) lovijo šibke signale več celic, ki so locirane po dolinah. Preklop med signalom dveh celic lahko prekine signal za 300 ms, kar se  pozna pri kvaliteti pogovorne zveze.  Ti preklopi se izvajajo že ob zelo majhnem premiku GSM terminala, med klasičnim minutnim pogovorom tudi do 10 krat ! 

V gorah  je zelo priporočljiva rešitev uporabe  prostoročnega kompleta, saj le tako lahko  zagotovimo, da bo GSM terminal pri miru in se bo število preklopov znatno zmanjšalo in zagotovilo kakovostnejšo zvezo. Držanje telefona s celo roko zmanjšuje moč signala, saj potne roke absorbirajo šibek visokofrekvenčni signal. Tudi držanje telefona pri ušesu zmanjšuje moč signala in vpliva na kvaliteto zveze. Zato je dobro zraven telefona imeti prostoročni komplet, priporočljiva je uporaba žičnega, saj uporaba brezžičnega po nepotrebnem troši dragoceno energijo.

Če prostoročnega kompleta nimate pa poskusite telefon nekam položiti in za pogovor uporabiti vgrajen zvočnik.

  Pri uporabi novejših aparatov ( 3G generacija ) , ki podpirajo naprednejše standarde UMTS, EDGE itd.  je   lahko omogočeno delovanje  le teh zelo moteče pri vzpostavitvi  zveze.  Zato jih izključimo in preklopimo na delovanje samov  GSM načinu. Vsi modeli telefonov imajo v nastavitvah omrežja možnost izbire  oz. osamitve UMTS oddajnika.

Tudi pri načinu iskanja omrežij si lahko pomagamo tako,  da v meniju nastavimo na ročno izbiranje omrežja. V visokogorju se lahko zgodi, da lovimo  signal tujega , ne slovenskega operaterja, ker je njegov signal močnejši od domačega. Z ročnim izbiranjem lahko preklopimo na domačega in tako vzpostavimo zvezo. Pri klicu na številko 112  pa telefon uporabi vsa razpoložljiva omrežja tudi tujega. Kateri operater se bo oglasil je odvisno od geografske lege bazne postaje (celice) na katero se je telefon priključil. Zato operaterju vedno povemo na kateri lokaciji se nahajamo, saj je morebitna izsleditev klica v visokogorju zelo otežena.

Pri uporabi energije telefona bodimo čim bolj varčni. Telefoni naj bodo pred turo napolnjeni. Poskrbimo da bodo vse nepotrebne funkcije in aplikacije izključene, saj le te znatno povečajo porabo energije. Uporaba telefona v področju brez signala  oz. s slabim signalom znatno poveča porabo baterije, saj oddajnik deluje s polno močjo in s tem pripomore k znatni porabi energije. Tudi pri klicu na številko 112 se oddajnik vključi s polno močjo. Zato je priporočljivo telefon med hojo izključiti in ga vključiti, kadar ga potrebujemo. Nekateri modeli NOKIA imajo vgrajeno zvijačo za vklop rezervne moči baterije, ki naj bi omogočilo še kakšen klic ali dva. Kombinacije vtipkanih znakov so lahko *3370#, *#4720# in podobno. Rezervo telefon napolni ob prvem naslednjem polnjenju.

pomen posameznih kratic uporabljenih v prispevku najlažje najdete na


 www.wikipedia.org
 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024