Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 10. januar 2010, ogledov: 3990

RECCO sistem

http://www.sportechblog.com/en/wp-content/uploads/2009/01/reccologo.jpg


RECCO® je  sistem za lociranje zasutih v plazu, ki ga uporablja več kot  600 reševalnih organizacij širom po svetu.  RECCO tehnologija omogoča hitro in neposredno lociranje zasutega v snegu s pomočjo harmoničnega radarja. Sistem RECCO® je sestavljen iz dveh delov:  detektorja, ki ni v prosti prodaji in ga imajo posamezne reševalne službe ter RECCO® reflektorja, ki je vgrajen v različne dele oblačil ali opreme, je fiksen, ne potrebuje dodatnega usposabljanja in nima napajanja - baterij.


V nadaljevanju si preberite prednosti in slabosti tega sistema. 

img_4783.JPG
Čeprav je namen in postopek iskanja podoben delu z lavinsko žolno sistem RECCO ni namenjen niti uporaben za tovariško pomoč in ni nadomestek za lavinsko žolno!       ( ni kompatibilen ! ).  Recco je dodatna možnost in orodje , ki nima  vpliva na ostale reševalne metode  kot so lavinski psi , iskanje z oddajniki in iskanje s    sondami .  Vendar RECCO sistem pri organizirani reševalni akciji omogoča hitrejše lociranje zasutih, ki jim vgrajen reflektor Recco  ponuja še dodatno možnost, da jih reševalci pravočasno najdejo !

 

Recco reflektor :

Sestavljen je iz majhne , ploščate kapsule  dimenzij pbl.  (12 X 25 X 1,5) mm .Vsebuje  par anten ( bakrena folija )  povezanih z  diodo.  Anteni ob določeni frekvenci prideta  v resonanco. Reflektor je pasiven, kar pomeni da ne potrebuje napajanja ,  niti ga ne rabimo vključevati ali izključevati. Proizvajalec priporoča , da je posameznik opremljen s parom reflektorjev, nameščenima na nasprotnih delih telesa ( zaradi položaja zasutega seveda ) 

Detektor oddaja zelo usmerjen signal visoke frekvence s sprednje starni naprave . Če signal zadane reflektor se le ta odbije . In zaradi vgrajene diode je frekvenca odbitega signala podvojena -- harmonski radar. Gre za pomembno dejstvo, ki operaterju pove da je resnično "zadel" reflektor in ne le kakšen kos metala enakih dimenzij kot antene v Recco reflektorju. Domet detektorja pozraku je 100m do 200m, v snegu do 30m , na domet pa bistveno vplivajo parametri ozračja ( predvsem vlaga ) . Pri uporabi detektorjev v helikopterju v ZDA  povratni signal odbit z reflektorja sprejema ustrezno usposobljen pilot in tako lahko plovilo usmeri direktno k zasutemu. 

"The Recco detectors are made to find Recco reflectors. However, it sometimes happens that the detector catches a signal from other electronic devices, such as mobile phones and the ones you mention. But the signal is very much weaker, and the range very short, compared to the signal of a reflector. So we cannot guarantee that a person will be located if he is wearing a mobile phone." , pove gospa Christina Lysdahl iz švedskega AB Recca na moje vprašanje, kako je z lociranjem telefonov in ostalih elektronskih naprav.

 

Povratni signal se pretvori v zvočni signal ( ton) , katerega jakost je premo sorazmerna z oddaljenostjo od reflektorja. Izkušen operater se  lahko  na tak način v ravni liniji hitro približa in locira zasutega v plazu. To dejstvo izhaja iz bistveno višje frekvence napram lavinskim žolnam  ( 457 kHz ) , pri katerih imamo več elektromagnetnih silnic v oliki elips.

Recco sistem ni nadomestek za trezno presojo pred odhodom na turo, niti napravica ki bi nadomestila lavinsko žolno. Gre resnično le za še eno dodatno možnost, da reševalci zasutega najdejo v zlatih 20 minutah. Zabeleženih je nekaj primerov, ko so z detektorji locirali tudi določene elektronske naprave ( telefon, ročne ure,...) vendar gre bolj za izjemo kot za potrjeno karakteristiko detektorja. Res pa je, da je z letom 2009 Recco izdelal detektor , ki omogoča tudi iskanje na mednarodno standardizirani  frekvenci lavinskih žoln - 457 kHz .

Seveda pa je za delo z detektorji  potrebno ustrezno usposabljanje reševalcev .

GRZS ima dve napravi RECCO, ki jih je nabavila leta 2000. Eno napravo ima Potočnik (načelnik Komisije za reševanje iz plazov pri GRZS ), druga je v skladišču GRZS v Kranju. To napravo iz skladišča se  "posoja" postajam, da jo na zimskih vajah preizkusijo.

V jeseni 2009 je GRZS podpisala podobdo z RECCO o najemu nove naprave, ki jo bomo dobili v najem (sedaj imajo tak način poslovanja) za pet let.


  na sliki primer detektorja in dveh reflektorjev, več info pa tudi na www.recco.com

  img_4782.JPG

img_4781.JPG


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024