Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 22. januar 2012, ogledov: 2299

Dobrča 21.1.2012


Nadaljuje se trend reševanja ob vikendih . Tokrat je našo pomoč potreboval planinec, ki se je v poznem popoldnevu vračal z Dobrče proti Bistriški planini. Skoraj uro je poskušal sam najti rešitev, ko je spoznal brezizhodnost situacije pa je poklical na pomoč.

dobra_mod

Po skicu je  akcija stekla izredno hitro. Nekateri so se ravno vračali z dnevnih tur in kar nekaj jih je še napravljenih v "delovna" oblačila samo obrnilo pred vrati domov in odhitelo v reševanje.  Ker so bili letos vsi poškodovani, ki smo jih reševali v tržiških gorah, že rahlo podhlajeni , je hitrost bistvena in res šteje vsaka minuta.


Poškodovancu smo imobilizirali gleženj in ga s pomočjo vrvne tehnike spustili 300m po strmem, poledenelem bukovem gozdu do terenskega vozila. 

dobra1_mod

Kljub nekaj dilemam , kakšna vozila potrebujemo v GRS , se je spet pokazala prednost terencev, ki jih lahko na hitro preuredimo za prevoz ponesrečencev . Nosila UT 2000 se namestijo na posebna montažna vodila v avtu in že je naš terenec imprvizirano "reševalno vozilo".  V slabi uri je bil možak že v avtu in 20 min kasneje v oskrbi pri zdravniku v ZD Tržič.

Po akciji smo naredili prvo kratko analizo in podali nekaj predlogov - več o tem pa na enem od naslednjih rednih sestankov. 

foto&tekst Slavc 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024