Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, ponedeljek, 10. junij 2019, ogledov: 3299

Nesreča padalca pod Malo Poljano

V petek, 7.6.2019, smo bili aktivirani v reševanje padalca pod Malo Poljano. Žal padalcu nismo mogli več pomagati, zanimiva pa je analiza akcije.
Padalec, državljan Republike Češke, je vzletel s Kriške gore malo po poldrugi uri. Po pol ure letenja v smeri vzhod so kolegi izgubili stik z njim. Vidnega kontakta ni bilo, po PMR* postaji komunikacija ni bila možna, prenosni telefon pa zaradi nepokritosti s signalom tudi ni deloval. O situaciji so njegovi kolegi obvestili pristojne službe (112, 113).

Policija je po prejemu informacije s helikopterjem pregledala pobočje med Tolstim vrhom in Storžičem. Pogrešanega padalca so locirali   3400m vzhodno od mesta vzleta, na višini 1300m, pod Malo Poljano. Glede na videno so  označili lokacijo (GPS koordinate) in delo prepustili lokalni GRS postaji. Helikopter pa je odletel naprej v reševanje  na področju Vršiča.

Aktivirani smo bili ob 15:38. Po zboru na Policiji v Tržiču  smo se odpeljali proti Mali Poljani in s pomočjo koordinat hitro prišli do mesta nesreče. Padalcu žal nismo mogli več pomagati, s pomočjo vrvne tehnike smo sneli padalo, ponesrečenega pa prenesli do terenskega vozila in ga Pod Storžičem predali komunalni službi.

O vzrokih za padec padalca kot GRS ne moremo podati strokovne ocene, po ustnem mnenju naših tržiških padalcev so bile razmere v zraku v času dogodka precej zahtevne, še bolj zahtevne postanejo ponavadi na severni strani pod pobočji Kriške gore in Storžiča. Gre za specifiko terena, ki je tujci praviloma ne poznajo.

20190706_GRS_Tr_i__padalec


Akcijo, v kateri je sodelovalo 14 reševalcev in jo je vodil Blaž Belhar,  smo po dobrih štirih urah zaključili na zbornem mestu. Letošnja statistika na področju Tržiča je precej črna, saj je bila ta nesreča že četrta nesreča s smrtnim izzidom. Hkrati  je bila to tudi že četrta intervencija v zadnjem tednu in pred prihajajočo sezono se bojimo, da bo dela še več.

*PMR ( PMR446, Private Mobile Radio, 446 MHz), dovoljena uporaba brez licence na področju EU. 


Besedilo: Slavko Rožič
analiza: SarOS


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024