Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, sreda, 24. april 2019, ogledov: 2934

Iskanje pogrešane osebe pod planino Preval

V torek ponoči so se pričele aktivnosti glede iskanja pogrešanega lovca iz Podljubelja, ki je bil nazadnje viden v soboto popoldan na planini Preval.
Po nočnem zbiranju informacij je bila organizirana iskalna akcija. Ob 6:00 smo na Policiji v Tržiču imeli posvet in razdelitev nalog. Kljub slabemu vremenu smo malo pred sedmo zjutraj  že delali na terenu.

Preval_iskalna
Slika 1: Načrtovanje in analiza iskalnih akcij s SarOS© (vir: GRS Tržič, 2019)

Pogrešana oseba je bila najdena znotraj načrtovanega območja iskanja, v neposredni bližini avta. V iskanju so sodelovali  člani GPE (Gorska policijska enota), trije vodniki reševalnih psov in 9 gorskih reševalcev. Preminulega lovca smo prepeljali do Podljubelja in ga predali komunalni službi.

Na analizi smo ugotovili, da je bilo ključno predhodno nočno zbiranje dodatnih informacij in načrtovanje iskanja na relativno majhnem področju ob primerni stopnji verjetnosti, da se je dogodek moral zgoditi med točko zadnji stik in avto. Kot že nekajkrat do sedaj se je kot zelo dobro in primerno (ter trenutno edino razpoložljivo) orodje za načrtovanje iskanj izkazal SarOS©. Žal omejenost posameznikov v GRZS ni omogočila nadaljnega razvoja in dokončanja aplikacije, alternative pa nam tudi ne ponujajo.

Kljub zahtevnim pogojem in dežju (ter kratki noči "predhodnice") je bil odziv članov GRS Tržič  zadovoljiv in smo uspešno zaključili intervencijo, ki jo je vodil Kos Matjaž.

 

Besedilo: Slavc Rožič

  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024