Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: GRS Tržič, petek, 9. februar 2018, ogledov: 2538

Spominski pohod Šija -Javornik 2018

Kot že nekaj zadnjih let izkoristimo kulturni praznik za spominski pohod iz Šije na Javornik . Ponavadi se zberemo večer pred pohodom na naši koči in se pozno v noč ob prijetnem druženju spomnimo tudi naših članov ki so nas prezgodaj zapustili. 
Letos je bilo malce drugače.. Obilno sneženje v preteklem tednu in še dodatno dan pred pohodom nam je dalo misliti, da ni vredno tvegati prečenja pod Košuto, kjer na več mestih preži velika nevarnost snežnih plazov. Odločitev, da na Šijo ne gremo je bila sprejeta skoraj tik preden bi morali odriniti in se je izkazala za modro, saj je snega nasulo res obilo.
Da pa ne bi čepeli doma smo se odločili, da izpeljemo krajšo in varnejšo turo. Tokrat smo se podali iz Grahovš čez Tičevo planino proti Konjščici, ki je samevala v pravi zimski pravljici. Naprej smo se povzpeli na zgornjo Konjščico in še za mnoge nepoznani vrh Javorče, od koder smo se po nedotaknjenem pršiču spustili do koče pr Zdravc. Ko smo se vsi zbrali in malo oddahnili smo se povzpeli še na Ženiklovec, ki je bil ta dan kar dobro obiskana točka. Od tam smo opravili še vratolomni spust preko sedla do doma pod Storžičem. Sledilo je okrepčilo in rehidracija. Tam nas je čakalo nekaj naših kolegov, ki so nam prišli naproti iz pod Storžiča. Ko smo se uspeli rešiti iz »živega peska« smo se spustili čez senožeti in se  prismučali  povsem do Slaparske vasi in tako zaključili lepo pentljo.
Prehojena trasa je bila dolga cca 15 km, kar je seveda pol manj kot običajni pohod, vendar je bilo v danih razmerah to super tura, in vsi udeleženci so bili zadovoljni. Ob vrnitvi v dolino smo bili še povabljeni na kavico k Matiju, kjer smo bili lepo postreženi. 
Lepa tura, iskreni kolegi, tradicija in druženje.. To so stvari, ki nas ohranjajo, izpopolnjujejo in nekaj veljajo.
Milan Meglič

Fotogalerija

Avtor/ica: GRS Tržič

Spominski pohod Šija -Javornik 2018 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024