Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Primož Štamcar, ponedeljek, 12. junij 2017, ogledov: 4634

Intervencije GRS Tržič v začetku junija

Letošnja pomlad je bila na področju GRS Tržič dokaj "mirna", a samo kar se tiče reševanj, mnogo več je bilo ostalih obveznosti in aktivnosti, predvsem v povezavi z obeležitvijo 80.letnice, rednim in licenčnim usposabljanjem reševalcev in specialistov, preventivnih predstavitvah v šolah in vrtcih, vaje in tekmovanja iz prve pomoči, organizacijsko delo na področju Gorske reševalne zveze in našega društva, ...
 Ob tem pa še stalnica zadnjih let - iskanje primernih rešitev za prostorske težave naše službe v Tržiču, kjer še vedno predvsem iščemo pravega sogovornika (počasi imamo občutek da se nas tako lokalna skupnost kot država otepata in prelagata obveznosti/konkretna dejanja druga na drugo...).

Fokus naših aktivnosti pa se sedaj očitno obrača, saj smo v zadnjih 10 dneh izvedli pet reševalnih intervencij:


1. junij 2017 je naš član kor reševalec letalec v helikopterski ekipi sodeloval pri reševanju težko poškodovanega voznika traktorja (prometna nesreča na področju Brezij pri Tržiču. Helikopterska združena ekipa GRS-HNMP se je tako pokazala kot koristna, saj je bilo možno poškodovanega dvigniti v lebdeči helikopter in odpeljati v bonišnico neposredno z mesta nesreče (kjer pristanek helikopterja sicer ne bi bil možen).

3. junij 2017: še praktično med zaključkom našega letnega tečaja na področju Kladiva in Šije smo odšli na pomoč planincu, ki je omagal med sestopom z Zelenice na graničarski poti. Planincu smo nudili pomoč in ga prepeljali v Zdravstveni dom Tržič.

4. junij 2017: preko 112 smo bili obveščeni, da je naključni planinec na poti s Kriške gore naletel na poškodovano, nezavestno osebo ob poti. Takoj smo proti mestu odšli z reševalnim vozili ter peš in obenem aktivirali tudi dežurno helikoptersko ekipo GRS na Brniku. Na mestu nesreče izvedeni potrebni ukrepi prve pomoči, z jeklenico ponesrečeni dvignjen v helikopter in prepeljan v nadaljno oskrbo v UKC Ljubljana.

10. junij 2017: v jutranji urah smo prejeli obvestilo, da je na poti z Ljubelja proti Prevali planinca obšla slabost, izgubil je zavest,.. Zaradi suma težke bolezni smo nemudoma aktivirali heklikoptersko ekipo GRS in obenem tudi s klasično ekipo odhiteli proti Ljubelju. Reševalci GRS Tržič smo osebo na mestu primerno oskrbeli in v nosilih TSL prenesli do Ljubelja, kjer smo obolelega preložili v helikopter s katerim je bil odpeljan na nadaljne zdravljenje.

10. junij 2017: reševalci smo komaj pospravili opremo, ko smo bili isti dan že drugič poklicani na pomoč:
na Tegoški planini je krava poškodovala planinca.. S terenskimi reševalnimi vozili smo odhiteli proti planšariji pod Košuto. Na mestu se je izkazalo, da je poškodovani imel težje poškodbe kot so bile začetne informacije (dihalna stiska, hude bolečine v prsnem košu,..), zato smo poškodovanega na mestu s posebno skrbnostjo oskrbeli (izmera SpO2, pulz, oskrba s kisikom,..) ter pripravili za nujen transport s helikopterjem v bolnišnico. Iz Splošne bolnišnice Jesenice smo pozneje prejeli obvestilo, da so poškodbe resne (zlomi reber, hemotoraks). 
V akciji sodelovalo 11 članov GRS Tržič in dežurna helikopterska ekipa GRZS.

Primož Štamcar
podpredsednik GRS Tržič

Fotogalerija

Avtor/ica: GRS Tržič

Intervencije GRS Tržič v začetku junija 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024