Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, petek, 11. marec 2016, ogledov: 2636

Popoldanska vaja na Zelenici

V sredo pred Gregorjevim, ko gre po tržiško "vuč u vodo" in je svetlo že skoraj do šeste popoldan, smo izvedli popoldansko vajo na Ljubelju.

Na vaji so nam predstavniki PD Tržič predstavili  novo kabino, nameščeno na snežnem teptalcu.Kabina je primerna za prevoz cca. 10 ljudi z opremo, vanjo pa lahko naložimo tudi akia ali TSL nosila.To je vsekakor koristna pridobitev tudi za primere reševanja na področju Zelenice.

Nato smo se odpravili proti srednji postaji bivše sedežnice , kjer smo v strminah plazu opravili preizkus stabilnosti snežne odeje z različnimi metodami. V nesprijetem, suhem snegu t.i. norveška metoda ni najboljša opcija. Razloge za in proti smo inštruktorji poskusili predstaviti reševalcem, izvedli smo tudi t.i. tlačni preizkus( CT) .

Pri norveški metodi smo na območju 20m X 20m  izvedli 6 ločenih preizkusov, pol jih je bilo zato, da so razmere nevarne, ostali preizkusi so kazali večjo stabilnost. Pri dveh CT preizkusih pa so se prve napoke pojavile pri 6 udarcih , porušitev stolpca pa po 10 do 13 udarcih,kar kaže na relativno nestabilno snežno odejo.Debelina odeje na mestu preizkusa je bila od 140 do 160cm. 

Med izvajanjem preizkusov so mimo nas vriskali smučarji  ob vijuganju po globokem, suhem snegu. Verjetno res velja, da je ( malo v šali, malo zares) norveška metoda največji krivec za marsikatero nepresmučano strmino.

Vajo smo zaključili z vožnjo akia čolna in TSL nosil nazaj na plato mejnega prehoda Ljubelj. Usposabljanja se je udeležilo 15 članov GRS Tržič. 

besedilo: Slavc

fotografije: Andreja in Primož

Fotogalerija

Avtor/ica: Slavko Rožič

Popoldanska vaja na Zelenici 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024