Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, ponedeljek, 10. november 2014, ogledov: 3606

GRS Tržič na skupni vaji z GRS Konjic (BIH) z dodatnim poročilom GSS Konjic

Pred nekaj meseci smo dobili povabilo od GRS Konjic iz Bosne in Hercegovine za sodelovanje na skupni vaji. Pobudnik je bil reševalec Anes Voloder, s katerim smo že nekaj let dobri prijatelji. Ideja je zorela, zbirali so se tudi interesenti in na koncu smo določili tudi datum.
Tako se nas je v petek, 7. novembra na pot podalo 7 gorskih reševalcev. Kljub zgodnji uri odhoda in  slabemu vremenu, ki nas je spremljalo na poti, je bilo v  kombiju dobro vzdušje. Vožnja direktno v Konjic ni bila v planu, temveč smo se odločili, da naredimo manjši ovinek ter skočimo še v mesto Omiš, ki leži na Makarski rivieri in slovi po odličnih pogojih za plezanje. Ob prihodu v Omiš občasne plohe niso obetale nič dobrega. Obupavali nismo, ampak smo našli dovolj previsno steno, ki je omogočala plezanje.

20141110_GRSTR_Konjic06

Vseh sedem se nas je napenjalo v različno težkih smereh, ki so nas zadovoljile ter utrudile. Pot v Konjic smo nadaljevali preko Mostarja, kjer smo eno urni postanek namenili za ogled mesta ter seveda popili kavo z prijateljem iz GRS Mostar, kateri so nas tudi že gostili. V večernih urah smo prispeli v mesto Konjic, kjer so nas toplo sprejeli v idilični hišici na rečnem bregu reke Neretve. Sledil je razgovor z vodstvom GRS Konjic in predsednikom GRZ Bosne in Hercegovine o organiziranosti in načrtih za prihodnost v gorsko reševalni dejavnosti v BiH. Po večerji je sledilo druženje, kjer smo se ob pijači in jedači spoznali z ostalimi člani postaje Konjic.

20141110_GRSTR_Konjic01

Naslednji dan smo se dobili v prostorih postaje Konjic kjer smo se zmenili o poteku vaje. Odpravili smo se na manjši skalni pomol nekaj deset višinski metrov nad Konjicem. Moštvo smo razdelili na dva dela ter ob turobnem rosenju začeli z izvajanjem tem. Obdelali smo osnove alpinistične tehnike iz reševalnega dela pa izdelava vrvne ograje, spusta po vrvi, sidrišča in nekaj tipizirane vrvne tehnike. Delo je potekalo v dobrem vzdušju saj so bili udeleženci vaje izredno motivirani in so pokazali veliko željo po učenju tistih manevrov kjer se njihova tehnika razlikuje od naše. Po nekaj urnem delu je sledil premik v mesto ob strugo reke Neretve. kjer smo ob pomoči rafting kluba preko nje izdelali 70m dolgo žičnico. Večina reševalcev iz Konjic se je z žičnico srečalo prvič, zato se jih je nekaj tudi z veseljem zapeljalo po njej. Dogodek je z zanimanjem pospremilo tudi nekaj meščanov. Sledilo je pospravljanje opreme in ob kratki analizi ko je na mesto že padal mrak odšli na zasluženo kosilo.

20141110_GRSTR_Konjic02

Nedeljo smo namenili obisku gorske skupine Prenj in sicer del nad Boračkim jezerom. S terenskimi vozili smo se odpravili proti izhodišču. Sprva nas je spremljala nizka oblačnost in nič kaj optimistično vreme, nato pa smo prebili megleni pas ter pokukali v jasnino. Iz mrzlega in senčnega izhodišča smo po kakšni slabi uri hoje, strogo po stezi, zaradi nevarnosti min, prišli do predela, kjer se je del skupine odpravil na planino Jezerce. Sedem pa nas je odšlo pod steno Malog Osobca z namenom zlesti kakšno smer. Vsak korak je spremljala slana in misel na zanohtane prste ni bila nič kaj prijetna. Mraz je popustil in v prijetnem vzdušju smo Vogelnik-Sašo in Zrim-Žohar zlezli Kosi kamin (IV/III, 200m),  Primožič-Rožič-Muminović pa prvenstveno smer  Balkan ekspres (V-,210m). Pozno popoldne smo se zopet vsi združili na izhodišču na Crnem polju, kjer nas je čakalo še eno urno poskakovnje po makadamu nazaj do Konjica.

20141110_GRSTR_Konjic03

Sledilo je slovo od naših konjiških gostiteljev, ki so pokazali res veliko srce. Prijaznost in gostoljubnost brez primere, zato res najlepša hvala vsem članom postaje Konjic in ostalim prijateljem, ki ste naše bivanje v Konjicu pospremili s tako dobroto. Sklenili smo, da se zagotovo še srečamo, saj smo zaradi gorskega reševanja spletli nova prijateljstva. Pot domov je bila dolga in utrujajoča toda izmučeno telo , ki se je ob enih ponoči prekucnilo v posteljo ni hotelo zaspati saj so po glavi švigali vtisi, ki so se zgodili v teh treh intenzivnih dneh.

Člani odprave: Slavko Rožič, Janez Primožič, Sašo Rožič, Elemir Zrim, Vili Vogelnik, Matjaž Kos, Bojan Žohar.

besedilo: Sašo Rožič

fotografije: Janez Primožič

 

Gss Konjic , Zajednička vježba FGSS-a i GRZS

U dane 7,8 i 9.11 2014 g FGSS-Stanica Konjic bila je inicijator i domačin zajedničkoj vježbi sa kolegama iz GRZS- Stanica Tržič.
Nakon određenih konsultacija sa vodstvom FGSS-a i GRZS- Stanicom Tržič, GSS Stanica Konjic bila je domačin zaj. vježbi.Cilj vježbe bio je upoznati se sa radom naših službi kao i razmjena iskustava među instruktorima .
Petak veče zajedno sa kolegama iz Slovenije dogovorena je zajednička suradnja na obostrano zadovoljstvo . Predsjednik FGSS-a gosp. AdnanPođo upoznao je kolege iz Slovenije o radu naših službi i problemima sa kojim se susreču naše gss službe.Nakon razmjene mišljenja, predsjednik FGss-a gosp Adnan Pođo zahvalio se kolegama iz GRZS na razumijevanju i stručnoj pomoči koju kolege nesebično daju.

Konjic_vodstvo

g. Adnan Podžo, predsenik FGSS BiH in Slavko Rožič , podpredsednik GRZS

Subota,8.11 2014 Prema več dogovorenom planu urađena je zaj vježba. Teme vježbe su bile,izrada sigurnosne ograde, izrada sidrišta, dizanje i spuštanje unesrečenog,osnove alp. tehnike, izrada Tyrolske prečnice.Vođa vježbe bio je gosp. Sašo Rožič (grs Tržič ) uz pomoč svojih kolega.Prvi dio vježbe je odrađen na stijeni iznad Konjica dok je izrada Tyrolske prečnice urađena u samom centru grada nad rijekom Neretvom.Prilokm same izrade Tyrolske prečnice učešće su uzeli i članovi S.R.K Neretva iz Konjica, vlasništvo gosp. Eldina Gakiča a nakon toga če uslijediti potpisivanje memoranduma o zaj. suradnji između GSS-a Konjic i SRK Neretva ! Vježba je završena oko 16 h. Urađena je analiza od strane svih učesnika . Kolege iz Slovenije su izrazile zadovoljstvo posebno imajuči u vidu da Gss Konjic nema stalne izvore finansiranja pa tako ni adekvatnu opremu za efikasan rad .
Nedelja 9.11 2014 nekoliko članova gss-a Kojic zajedno sa gostima odlaze na Prenj. Prema več dogovorenom, kolege iz GSS Tržič zajedno sa našim prijateljem Besimom Muminovičem , alpinistom iz Bugojna penju i neke smjeri u malom Osobcu. Ispenjane su i neke prvenstvene smjeri, jedna od njih nazvana je Balkan expres, naveza, Slavko R, Janez P i Besim M. Povratak u Konjic , kratki odmor i ispračaj kolega na povratak u Sloveniju.
Zahvaljujemo se kolegama iz GSS Stanice Tržič na podršci i stručnom vođenju. Posebna zahvala ide gosp. Slavku Rožiču za nesebičnu pomoč oko realizacije same vježbe . Bila nam je velika čast i zadovoljstvo ugostiti kolege iz GRS Tržič !


GSS Stanica Konjic

  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024