Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, petek, 13. december 2013, ogledov: 3603

Facta, non verba

Odzvali smo se vabilu  celovških gorskih reševalcev in se udeležili prednovoletnega srečanja reševalcev na letališču v Celovcu. Priložnost smo izkoristili še za ogled baze helikopterske policijske letalske eote BM.I in helikopterske  baze ÖAMTC z reševalnim helikopterjem Cristophorus II. Moto helikopterske enote za nujno medicinsko pomoč je " Štejejo dejanja , ne besede", kar smo  videli in občutili na vsakem koraku našega obiska.
Na Koroškem obe enoti opravljata vrsto nalog na področju reševanja. Policijska helikopterska enota v sklopu BM.I ( Ministrstvo za notranje zadeve ) prvenstveno opravlja policijske naloge v dnevnem in nočnem času , poleg tega pa po potrebi rešuje tudi v gorah ali na drugih težko dostopnih mestih. Popolnoma enako in primerljivo kot pri nas v Sloveniji. Za svoje delo uporabljajo starejši , bolj mehanični model Ecureuil AS 350 in sodobni  eurocopter EC 135 P2+ s sodobno video in navigacijsko opremo.

DSC_0046  DSC_0055

DSC_0068   V bazi letalske policijske enote

Slab kilometer proč stoji  nekaj več kot leto dni stara baza helikopterske nujne medicinske pomoči s helikopterjem Christophorus II , ravno tako eurocopter  EC 135 , vendar z drugačno konfiguracijo opreme. Helikoper rumene barve z ekipo rešuje na cestah, v gorah in povsod, kjer je potrebna nujna medicinska pomoč. V pogovoru s piloti , tehniki in zdravnikom smo izvedeli veliko podrobnosti o organizaciji , delu in usposabljanjih ekipe. Menijo , da je sistem dober, a  tudi za avtrijske razmere predrag. Deloma se to odraža v opuščanju nekaterih baz in v združevanju nalog med posameznimi deželami.

DSC_0144  DSC_0154
Helikopter za nujno medicinsko pomoč

Zaključek večera je minil v prijetnem vzdušju , v hangarju na robu letališča so se zbrali člani GRS Celovec, piloti, zdravniki in mehaniki iz obeh služb. Za sproščeno vzdušje je deloma poskrbela tudi megla nad Celovcem, saj so fantje vedeli , da to noč,  četudi bi jih kdo potreboval , ne morejo poleteti na pomoč.

DSC_0168
Helikopter , poimenovan po Sv. Krištofu , rešuje življenja na Koroškem 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024