Zimske radosti na Zelenici , foto: Klemen Malovrh
Plazovne žolne , foto: Vili
Zima na Begunjščici , foto: Vili
Reševanje , foto: Vili
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, torek, 6. januar 2009, ogledov: 2242

turnosmučarski tečaj - Šija 2009

Od 30.1. do 1.2.2009 je na področju Košute nad Tržičem Društvo Gorske reševalne službe Tržič ob sodelovanju Alpinističnega in Vodniškega odseka PD Tržič organiziralo Začetni tečaj turnega smučanja.
Udeležence tečaja smo želeli predvsem seznaniti z nevarnostmi v gorah v zimskih razmerah.
Tečaja se je udeležilo 8 turnih smučarjev, skupaj s člani GRS Tržič so preživeli tri prijetne turnosmučarske dneve.
img_3265

Zadnje priprave pred odhodom na turo - Dom na Kofcah

Malo nam jo je zagodlo vreme in smo zato morali deloma spremeniti potek tečaja (sprememba tur), vendar prav zaradi slabših (nevarnejših razmer) v visokogorju nismo želeli odpovedati tečaja. Tako smo lahko vsi prisotni na terenu ocenili razmere, naredili ustrezne preizkuse trdnosti snežne odeje, in se na podlagi ugotovitev odločili za prekinitev vzpona, povratek oz. spremembo predvidene ture. Turne smuke smo tako opravili v področju do zgornje gozdne meje (do nadmorske višine pribl 1750 m) in na nakloninah ter terenih, kjer ni bilo nevarnosti snežnih plazov.
Udeležencem smo posredovali svoje izkušnje s turnih smukov, alpinističnih vzponov, odprav v tuja gorstva, pa tudi iz reševalnih akcij, gorskih nesreč, …
nevarna_pravljica_pod_velikim_vrhom

Nevarna pravljica napihanega snega pod Velikim vrhom

Prvi dan smo se iz Jelendola vzpeli do Doma na Kofcah, kjer smo tudi prenočevali. Po ureditvi opreme, razdelitvi in namestitvi manjkajoče opreme (lavinske žolne, sonde, lopate, dereze, cepini,..) smo opravili prvo-uvodno turo, na kateri smo se seznanjali z osnovami turnega smučanja (vzponi, spusti na smučeh), ocenjevanjem nevarnosti, izbiro terena, poti, opremo , ..
Drugo turo smo izvedli na področju planin Šija, Pungrat in Tegoška planina, ter povratek preko Križa in spust nazaj do koče na Kofcah. Zadnji dan pa smo opravili najdaljšo turo: na smučeh od Kofc do Dolge njive, nato pa »za piko na i« še vzpon na Plešivec s čudovito smuko po pršiču nazaj v dolino.
V okviru tur smo preizkusili iskanje zasutih z lavinskimi žolnami, hojo z derezami in cepinom, ustavljanje s cepinom, uporaba srenačev, ..,načine vzpenjanja in smučanja v različnem terenu, naklonini, snegu,..

Vsak večer smo se zamotili s predavanji in debato o nevarnosti v gorah (sneg, snežni plazovi, vreme, pripravljenost,…), opremi (turnosmučarska, alpinistična, vzdrževanje, nakup,..), pripravi in izvedbi ture, turnem smučanje (zgodovina, razvoj, oblike,..), uporaba opreme (nahrbtniki ABS, nošenje, vleka smuči,..), nesreči v gorah, prvi pomoči, gorski reševalni službi,…

turni_tecaj_kosuta_2009_6739

Skupinska pred spustom z vrha Plešivca proti Dolgi njivi

Tečaj je na zadovoljstvo udeležencev in tudi organizatorjev zelo lepo uspel, in verjamemo da so se tečajniki naučili marsikatero koristno stvar, ki jim bo v pomoč pri njihovih prihodnjih samostojnih korakih na turnih smučeh ali kako drugače v gorah.

Srečno !

turni_tecaj_kosuta_2009_6742

Fotogalerija =>Društvo GRS Tržič
v soorganizaciji Alpinističnega odseka in Vodniškega odseka Planinskega društva Tržič

organizira
turnosmucarski_tecaj_sija_2009

ki bo potekal od 30.januarja do 1.februarja 2009 na področju Košute

Prenočevali bomo v Domu na Kofcah, v treh dneh bomo opravili turne smuke na področju Košute (Šija, Dolga njiva, Plešivec, Veliki vrh,..).
Ob tem se boste seznanili z najsodobnejšo zaščitno opremo (lavinske žolne, nahrbtniki z zračnimi blazinami,..) in tehniko turnega smučanja.

Ob praktičnih vajah boste preizkusili iskanje zasutih v plazu (tovariška pomoč, iskanje z lavinskimi žolnami, sondami,..), nevarnosti snežnih plazov (snežni prerezi, preizkusi trdnosti snežne odeje,..),
ob teoretičnih predavanjih boste spoznali osnove načrtovanja ture in izbire ciljev, nevarnosti v gorah v zimskih razmerah, osnove prve pomoči, ukrepe ob nesrečah v gorah,..

Tečaj je primeren za turno smučarske začetnike (potrebno osnovno znanje smučanja na urejenih smučiščih)

Potrebna oprema: turne smuči in vezi, srenači, turnosmučarski čevlji, psi, palice, nahrbtnik,…

Dodatna oprema (če je nimate jo bo zagotovil organizator): lavinska žolna, lopata, sonda; dereze, cepin

Tečaj bodo vodili tržiški gorski reševalci in alpinisti.

Dodatne informacije in prijave:
grs.trzic@gmail.com 
ali primoz.stamcar@gmail.com, gsm 031 375 122

turnosmucarski_tecaj_2009 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Tržič, 2024