Društvo GRS Tržič


Objavil/a: GRS Tržič, ponedeljek, 15. januar 2024

14. 1. 2024, Nesreče na Ljubelju

Nedelja, ko nas je telefon kar 3x poklical za reševanje na Ljubelju.
Za nami je pester vikend. ????
Spremljali smo pohodnike na spominsko slovesnost ob 82. obletnici bitke v Dražgošah. ????????‍♂️
Morali pa smo danes kar 3x na pomoč.
Ob 12.09 si je v Šentanskem plazu na Begunjščico v občini Tržič planinka pri sestopu poškodovala gleženj. Posredovali smo gorski reševalci GRS Tržič in dežurna ekipa HNMP na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske, ki jo je prepeljal v SB Jesenice. ????
Ob 13.11 si je na zasneženi cesti iz Starega Ljubelja, občina Tržič, sankačica poškodovala koleno. Gorski reševalci GRS Tržič smo poškodovanko na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino do reševalnega vozila, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Tržič. Še dobro nismo pospravili opremo, nekateri člani so bili še na kraju nesreče, ko se nam je pred očmi zgodila tretja nesreča. V veliko pomoč nam je bil štiri kolesnik oz. goseničar, ki je opravil vrhunsko delo s prevozom ponesrečenke v drugi nesreči in prevozom opreme v tretji nesreči.
Ob 14.06 je na zasneženi cesti prav tako iz Starega Ljubelja sankačica zapeljala iz proge in pristala v prepadu. Teren, kjer je nestrjen sneg pokrival listje je pomenil samo eno: varen spust po vrvi do ponesrečenke in čimprejšno imobilizacijo. Gorski reševalci GRS Tržič smo huje poškodovano osebo na kraju oskrbeli, jo pripravili na transport ter jo s pomočjo dežurne ekipe HNMP Brnik in helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju so bili prisotni tudi reševalci NMP Tržič.

Cesta na Stari Ljubelj je izredno nevarna, saj se pod malo snežne podlage skriva živi led. Hitrosti pri sankanju so tako izjemne in
potrebno je obvladovanje snežnih sani. Številčno moštvo in pomoč helikopterja Slovenske vojske je preprečil najhujše.

Varno in previdno na vaših poteh.

 

Zapisal: Vid Grašič
http://grs-trzic.si/novice.php?pid=525 23. 5. 2024