Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, sreda, 15. julij 2020

Ose in kolesarji

Pretekli vikend je bil za reševalce GRS Tržič delaven.
Planinka (v tekaški opravi) se je vzpenjala po gozdni cesti, ki vodi iz Zadnje vasi v smeri planinske koče na Dobrči. Med vzponom jo je v zadnjico pičilo več os, zaradi česar jo je obšla slabost in pojavili so se krči v nogah. Aktivirani so bili reševalci GRS Tržič, ki so ob telefonski asistenci (telemedicina) zdravnika osebo oskrbeli in jo predali v nadaljnjo oskrbo službi NMP iz Kranja.

Kadar opazimo, da je v naravi veliko os in čebel, je pametno, da se zaradi tega držimo nekaj varnostnih ukrepov. Odrecite se močnim parfumom, saj žuželke privabi njihov vonj. Privlačijo jih tudi oblačila živih barv. Če so ta ohlapna, obstaja nevarnost, da splezajo med oblačila in kožo. Ne zadržujte se preblizu cvetličnih grmov in vrtov, po travi ne hodite bosi, če je le mogoče zunaj ne uživajte sladke hrane in pijač oziroma si po njihovem zaužitju umijte roke in usta. Če osa ali čebela kljub temu, da ste upoštevali vse zgoraj našteto, priletita do vas, pa ne mahajte z rokami in ne zganjajte hrupa. Nasprotno. Ostanite mirni in tihi. Žuželka bo tako izgubila zanimanje in odletela drugam. ( vir: https://vizita.si/zdravozivljenje/kaj-storiti-ce-picita-osa-ali-cebela.html)

Nauk te zgodbe je ne samo "light and fast", ampak tudi zdravila v nahrbtniku ali torbici, če smo rizični in imamo predhodno potrjeno alergijo na pike žuželk.

Druga akcija je bila kolesarska. Spust s Kala nad Dolino proti Podljubelju se je slabo končal za kolesarja. Na spozki in blatni vlaki je prišlo do padca in težje poškodbe spodnjih okončin. Z nekaj sreče je poškodovani uspel priklicati pomoč, nakar je stekla intervencija. Oskrbeli smo ga in transportirali do prve gozdne ceste, kjer je bil predan v nadaljnjo oskrbo NMP Tržič.

kolesar

Modrovanje o drugi zgodbi ni takšno, kot so bili komentarji na forumu posameznikov o tej temi na 24ur.com.
komentar

Gorsko kolesarstvo in njegove podzvrsti so v porastu, kolesarske veznice in poti se intenzivno oglašujejo in tržijo s strani turističnih organizacij in občin. Vse to je v redu, dokler se v hribih in gorah ne znajdejo ljudje brez osnovne planinske usposobljenosti in s kolesi, ki presegajo znanje in izkušnje uporabnikov. Dobronamerno svetujemo vsem obiskovalcem gora, da se primerno pripravijo na ture in se  pozanimajo o razmerah na terenu.

Skupno je bilo opravljenih 32 reševalnih ur.


Slavc Rožič

http://grs-trzic.si/novice.php?pid=502 19. 7. 2024