Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Robert Ternik, sreda, 10. junij 2020

Letna vaja Kladivo - Škrbina 2020

V soboto 6. 6. 2020 smo člani GRS Tržič opravili redno
letno vajo. V meglenem jutru smo se zbrali ob koči GRS na Šiji. Vodja vaje nas
je seznanil z elaboratom in navodili in sicer, da je nekje na markirani poti
med Kladivom (2094m) in Škrbino noseča pohodnica zdrsnila in zlomila nogo.
Vreme ni omogočalo helikopterskega reševanja, zato je bilo le to potrebno opraviti
"klasično".


Pripravili smo potrebno opremo za reševanje - vrvi, pripomočke za spuščanje, nosila UT2000 zdravniško opremo in osebno zaščitno opremo. Skupno opremo smo si enakomerno porazdelili, tako da nahrbtniki niso bili pretežki. Po mokri in spolzki poti smo se odpravili proti vrhu Kladiva. Na vrhu se je za trenutek razjasnilo.  

Ko smo pričeli s spustom proti Škrbini smo kmalu prišli do mesta, kjer naj bi poškodovanka zdrsnila in se poškodovala. V nosečnico z zlomljeno nogo (in brado) se je v trenutku prelevil najstarejši član ekipe. Razdelili smo si delo. En del ekipe je pod zdravniškim vodstvom poskrbel za poškodovanko/ca, drugi smo sestavili nosila in pripravili sidrišča za spust.

Nosila s poškodovancem smo spuščali s štafetnimi spusti po markirani poti do Škrbine. Vmes smo neštetokrat nataknili in iztaknili kolo nosil. Od Škrbine pa je spust potekal po strmih travah naravnost navzdol proti planini Pungrat.

Z izdelavo sidrišč in tehniko štafetnega spusta z uporabo tipiziranih sredstev smo podrobneje seznanili tudi štiri pripravnike, ki bodo letos pristopili k izpitu za gorskega reševalca.

Po uspešnem spustu je naš markirant "shodil" in skupaj smo se vrnili nazaj do Šije, kjer nas je že čakal odličen golaž.

http://grs-trzic.si/novice.php?pid=501 27. 9. 2022