Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Robert Ternik, petek, 6. marec 2020

Zimska skupna tura članov GRS Tržič

Člani GRS Tržič smo med 26.2.2020 in 29.2.2020 izvedli
tradicionalno zimsko skupno turo. Udeležba na turi je bila letos iz različnih
razlogov prepolovljena, saj se nas je nabralo le 6. Ravno dovolj za kombi.


Odpravili smo se v Tuxer alpe. Izhodišče je bil kraj Wattens, 15 km vzhodno od Innsbrucka, od kjer smo se po ozki zasneženi cesti dvignili do 1400 m. Table na parkirišču so nas opozarjale, da ima v sredo in četrtek na tem območju vojska vaje, zato so določeni deli doline in določeni hribi zaprti, povsod pa se je potrebno držati označenih poti.

Do koče Lizumer Hütte na 2019m smo potrebovali dobri 2 uri. Popoldan smo opravili krajšo turo, dobrih 300 vm na bližnji hrib, malo pred Torjochom.

V četrtek zjutraj nas je zaprto območje proti najvišjima Lizumer Reckner-ju in Geier-ju preusmerilo na vzhod. Odpravili smo se na Torspitze 2663m. Po spustu do koče smo se povzpeli še na drugo stran doline na neimenovan vrh (2445 m) poleg Mölser Sonnenspitze.

V petek vojska ni bila več aktivna, a je preko noči ob močnem vetru padlo okoli 30 cm snega, zato se je stopnja nevarnosti plazov z druge, dvignila na tretjo stopnjo. Vzpon na Geier je zopet odpadel, zato smo se ponovno usmerili na vzhod, tokrat na Eiskarspitze (2611 m). Na grebenu 50 m pod vrhom nas je pričakal orkanski veter. Kljub temu sta se Milan in Sašo vzpela na vrh, ostali smo ju počakali v zavetju. Ob perfektni smučariji v pršiču smo se spustili do 2040 m. Sledil je vzpon nazaj, kjer smo se usmerili pod Graue Wand (2590 m), kjer nas je čakala strma deviška flanka, ki poteka z vrha do vznožja. Z derezami smo se vzpeli po lažjem grebenu, nato pa flanko odsmučali, ter zarisali vsak svoj podpis.

V soboto je zopet močno pihalo, zato smo se odločili da se s težkimi nahrbtniki povzpnemo na sedlo Unbenannte Scharte (2400 m), ter se po drugi dolini spustimo na izhodišče do avta. V prvem delu spusta smo naleteli na nekaj klož, ki so nas opozarjale, da se moramo, vsaj v zgornjem delu, izogibati strmim delom. Spodnjih 500 višincev pa smo oddirjali po cesti in se ustavili le nekaj m pred avtom.

VIDEO: https://youtu.be/ucEH_zwkTuU

 

http://grs-trzic.si/novice.php?pid=499 18. 7. 2024