Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, ponedeljek, 4. september 2017

Na zelo zahtevnem terenu rešili psa

V soboto popoldan je s poti na planino Preval čez skalno steno padel manjši pes, ki ni bil voden na povodcu. Žival je obtičala približno deset višinskih metrov pod Bornovo potjo, ki je speljala po zelo strmem in izpostavljenem pobočju.
Situacija je bila zelo nevarna za psa in ogrožajoča za skrbnico, ki je s poskusi reševanja živali na težko dostopnem terenu in brez vsakršne opreme zelo izpostavljala tudi svojo varnost.

Zato so v hitri intervenciji posredovali tržiški gorski reševalci, ki so se z reševalno opremo in s pomočjo vrvne tehnike spustili do živali, jo ustrezno zavarovali in jo nepoškodovano uspešno prenesli nazaj na pot in do skrbnice.

Dogodek se je tokrat končal srečno in brez poškodb kogarkoli, je pa dejstvo, da ni manjkalo veliko, da bi se intervencija lahko zelo zapletla in predvsem, da bi gorski reševalci morali reševati tiste, ki za žival prej niso ustrezno poskrbeli in so se s poskusi samostojnega reševanja tudi izpostavljali na zelo nevarnem in zelo strmem pobočju. Če na tem delu izgubiš ravnotežje, se ne boš več ustavil, ko pa se boš, boš potreboval veliko sreče, da preživiš.

Pes, ki gre v hribe, mora biti socializiran in vzgojen. Obvladati mora nekatere pomembne vaje, kot sta odpoklic in hoja na popuščenem povodcu.

Zato opozarjamo ljudi, da naj v gorah in na izpostavljenih gorskih poteh poskrbijo za pse, saj gre za območja, ki niti približno niso podobna travnikom in poligonom. Pes mora biti tako kot človek vajen gibanja po takih terenih, tega ga je treba naučiti postopoma in znanje najprej preizkušati na nezahtevnih in lažjih terenih. Prav tako mora biti tura prilagojena psu in njegovemu fizičnemu in psihičnemu stanju. Pes mora biti na povodcu, ki naj bo na težjih odsekih, kjer ima pes lahko težave, statičen. To so reševalci razložili tudi skrbnici, ki pa tudi sama ni bila primerno opremljena za pot v gore, kar pa je stvar, ki se je niti ni treba posebej učiti, treba jo je predvsem razumeti. In upamo, da gre za sporočilo, ki bo naletelo na plodna tla.


besedilo in fotografije: Matjaž Kos

http://grs-trzic.si/novice.php?pid=449 16. 6. 2024