Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, ponedeljek, 5. junij 2017

Redno letno usposabljanje na Kladivu

Letošnja vaja je bila izvedena na Kladivu v Košuti. Po enournem dostopu z vso opremo do domnevnega mesta nezgode, smo se razdelili po navezah in pričeli z usposabljanjem.
V prvem delu vaje smo obnovili in nadgradili znanje iz tehnike reševanja padlega soplezalca, ki jo v GRS nekoliko neposrečeno imenujemo "improvizirana reševalna akcija". Dejansko gre za temeljna znanja vsakega alpinista in gorskega reševalca, ki omogoča izvedbo reševanja z osnovno alpinistično opremo. Vsaka naveza je naredila več vrst sidrišč, zaustavitev padlega, prenos obremenitve in dvig s pomočjo škripcev. Kladiva so pela kot že dolgo ne, vendar je vsak klin našel svojo poko.

V drugem delu smo obdelali reševanje , v katerem imamo na voljo vse pripomočke, ki so definirani v GRS. S pomočjo vitla smo na nosilih UT 2000 dvignili namišljenega poškodovanca 40m iz grape, nato pa smo ga s štafetnim spustom spustili 100m nižje do mesta, kjer bi ga pobral helikopter.

Vajo je vodil inštruktor Janez Primožič. Na analizi je pohvalil ekipo, vseeno pa opozoril na še nekaj pomanjkljivosti, ki jih je opazil med vajo. S to vajo smo zaključili letni del usposabljanj in ekipa GRS Tržič je pripravljena na poletno sezono.

Besedilo: Slavc
Fotografije: Vigl
http://grs-trzic.si/novice.php?pid=434 18. 7. 2024