Društvo GRS Tržič


Objavil/a: GRS Tržič, petek, 3. februar 2017

Popoldansko / večerna vaja: ZIMSKA TEHNIKA REŠEVANJA

V sredo, 1.2.2017, smo izvedli popoldansko – večerno vajo na temo zimske tehnike reševanja. 

Ob 16.30 smo se zbrali na Mvakah – pri rampi na poti za pod Storžič, kjer smo si razdelili skupno opremo za potrebe vaje. Kot pred vsako turo, akcijo ali kakršnokoli drugo dejavnostjo v gorah pozimi, smo si (med drugim) nadali plazovno žolno in ob odhodu izvedli dvosmerni skupinski test, s čimer smo preverili delovanje oddaje in sprejema naprave. 
Povzpeli smo se višje do mesta vaje, kjer smo se razdelili v 3 skupine. Vaja je bila sestavljena iz treh delovišč, in sicer smo na prvem vadili pripravo poškodovanega za nadaljnji transport v reševalni vreči s helikopterjem, na drugem delovišču smo izvedli dvige in spuste na dveh sidriščih (katere smo pripravili na različne načine: s cepini, s smučmi), tretje delovišče pa je bilo namenjeno pripravi akia čolna in UT 2000 nosil.
Na koncu smo prejeli še GPS koordinate, kjer naj bi se nekdo poškodoval, s čimer smo lahko spoznali koliko si lahko oziroma koliko si znamo z njimi pomagati. Nekateri so lokacijo poiskali preko telefonov, nekateri preko GPS - spoznali smo, da pogoste vaje orientacije in vaje z upravljanjem z GPS aparaturami, imajo učinek. Kljub temu, da sicer koordinate niso vodile do doma Pod Storžičem, pa so nas vseeno tja ponesle noge. Zaključek je bil kakopak vesel. 

Andreja Jagodic 
http://grs-trzic.si/novice.php?pid=425 18. 7. 2024