Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, torek, 29. marec 2016

Na velikonočni ponedeljek

Okrog pol enih popoldan se je na vstopu v t.i. Šentanski plaz zgodila
nezgoda. Turni smučar si je pri spustu čez rob poškodoval ramo.
Po naključju se je na kraju dogodka kmalu zatem znašel naš zdravnik, dr. Iztok Tomazin. O dogodku je obvestil pristojne organe in stekla je intervencija. Reševalci smo se z vso potrebno opremo odpravili proti mestu dogodka , računali smo na pomoč iz zraka, vendar se je megla vztrajno držala Zeleniških pobočij in kmalu nam je bilo jasno , da nas čaka klasika.

Ko je medicinski del do konca oskrbel poškodovanega, smo pričeli s spustom nosil in poškodovanega s t.i. štafetnim spustom oz. zaporednimi spusti preko vnaprej pripravljenih sidrišč, izdelanih v snegu. Skupaj se je nabralo osem spustov po slabih sto metrov dolžine. Na t.i. servisni cesti nas je čakal snežni teptalec PD Tržič, ki je prepeljal poškodovanega zadnji del poti do Ljubelja, kjer ga je po odločitvi zdravnika prevzela reševalna služba iz Celovca.

20160328_GRSTR_Begunjsca__04

Reševanje, v katerem je sodelovalo 18 gorskih reševalcev , je trajalo slabe štiri ure. Delo je dodatno ovirala še slaba vidljivost, saj se je megla vedno bolj spuščala. V akciji je skupaj sodelovalo 21 ljudi , od tega 18 gorskih reševalcev.

besedilo: Slavc
fotografije: arhiv GRS Tržič
http://grs-trzic.si/novice.php?pid=408 18. 7. 2024