Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 20. marec 2016

Delovna sobota za Tržičane

Kar dvakrat smo posredovali v soboto, 19.3.2016. Prvič na Zelenici , drugič pa na poti Ljubelj - Prevala.
Na Zelenici si je turna smučarka poškodovala koleno in ni mogla nadajevati spusta proti Ljubelju.V bližini smo bili naključno prisotni trije reševalci naše postaje in nekaj AO-jevcev, tako da  smo hitro ukrepali, oskrbeli poškodovano in jo z akia čolnom prepeljali na Ljubelj.

20160319_GRSTrzic_Zelenica
Na servisni cesti

Dan se je začel prevešati v popoldan, ko je Primož Štamcar prejel iz regijskega centra še en klic. Tokrat je bila situacija precej bolj resna, saj se je planinka pri zdrsu s poti Prevala - Ljubelj huje poškodovala. Aktivirana je bila celotna postaja, nepogrešljiva je bila podpora helikopterja in zdravnika. Po zahtevni medicinski oskrbi je bilo potrebno s pomočjo vrvne tehnike izvesti še dvig poškodovane do primernega mesta, kjer je lahko delo opravil še operater na vitli. V akciji , ki je trajala dobre tri ure, je sodelovalo 14 tržiških reševalcev in letalec reševalec Janez Triler iz Kranja.

Na tem mestu naj opozorimo vse planince, da je pot z Ljubelja proti Prevali v zimskih razmerah zelo nevarna, izpostavljena plazovom in uporabo te poti moćno odsvetujemo.

20160319_GRSTrzic_Zelenica_01
Zahtevna oskrba poškodovane planinke

Povzeto po internem poročilu Primoža Štamcarja
Fotografije: arhiv GRS Tržič


http://grs-trzic.si/novice.php?pid=406 8. 12. 2022