Društvo GRS Tržič


Objavil/a: GRS Tržič, torek, 17. marec 2015

Reševanje Suho ruševje

V nedeljo 15.3.2015 ob 9:24 smo dobili obvestilo preko centra za obveščanje, da je na področju Suhega ruševja nad Zelenico poškodovan planinec.
 

Vreme ne kaže najbolje - v dolini je oblačno, nad Zelenico megla in veter, hitro nam je jasno da bo reševalna akcija potekala na klasičen način-brez pomoči helikopterja. 
Odpravimo se proti Ljubelju z vso potrebno opremo, na pomoč nam takoj priskoči tudi PD Tržič s svojimi prevoznimi sredstvi (motorne sani, ratrak) s pomočjo katerih hitreje prepeljemo opremo in moštvo do Zelenice, vzpon proti mestu nesreče nadaljujemo peš. Snega ni prav veliko, reševanje pa je zahtevnejše zaradi vetra in pomrznjenega snega.
Na mestu oskrbimo ponesrečenega  in ga namestimo v nosila TSL. Potrebnih je nakaj spustov po strmejšem terenu, nato nadaljujemo sestop proti Zelenici, od tam pa s pomočjo ratraka prepeljemo ponesrečenega na Ljubelj kjer ga po nekaj urah končno lahko oddamo v nadaljno oskrbno ekipi NMP ZD Tržič.


(Planinec je pri prečenju strmega snežišča pod Zelenjakom na višini ok. 1920m zapel z derezo, izgubil je ravnotežje in po snežišču pričel drseti. Po približno 10 m drsenja se je uspel zaustaviti s cepinom, pri tem pa si je poškodoval gleženj na levi nogi. Prijatelji so ga na mestu zavarovali pred vetrom in mrazom, naključno prisoten gorski reševalec - član GRS Radovljica pa je poklical na 112 in sprožil reševanje).


Planinskemu društvu Tržič (Uroš Ahačič, Silvo Godnov) se zahvaljujemo za pomoč pri izvedbi reševanja. Pri reševanju je sodelovalo 15 članov GRS Tržič in en član GRS Radovljica.

Fotogalerija =>
http://grs-trzic.si/novice.php?pid=381 19. 7. 2024