Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 27. julij 2014

Vreme krojilo reševalno akcijo na Storžiču

Pod vrhom 2132 metrov visokega Storžiča so tržiški gorski reševalci bili bitko s časom in vremenom.
Prva novica o intervenciji posadke v helikopterju Slovenske vojske in gorskih reševalcev iz postaje GRS Tržič in GRS Kranj je prišla nekaj pred poldnevom: »Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah s policistom gorske enote in gorski reševalci že od 10.20 sodelujejo pri zahtevnem reševanju planinke, ki je pri sestopu s Storžiča na tržiško stran na višini okoli 1900 metrov zdrsnila in se po prvih podatkih huje telesno poškodovala.«

Reševalni helikopter zaradi težav z vremenom ni mogel do kraja nesreče, zato je sprva pomagal pri prevozu reševalcev in opreme. »Na grebenu Storžiča, torej nad potjo po Žrelu je gornica padla in zadobila poškodbe hrbta in glave,« je povedal načelnik postaje GRS Tržič Blaž Belhar, ki je sodeloval v reševalni akciji: »Na pot proti kraju, kjer se je zgodila nesreča, je šlo petnajst gorskih reševalcev naše tržiške postaje. Del poti je pomagal premostiti s preleti vojaški helikopter, šlo je do višine megle in nizke oblačnosti v več vožnjah. Ker nismo mogli predvidevati kako se bo situacija razvijala, so bili v pripravljenosti še naši kolegi, bilo jih je pet, iz postaje GRS Kranj, ki bi eventuelno lahko nudili pomoč pri klasičnem reševanju s transportom ročno na njihovo, južno stran Storžiča.«

2014_07_26_Storzic_Trzic_08

Poškodovana gornica je ležala v globeli pod potjo, zgoraj na poti sta čakala njena dva spremljevalca, ki sta tudi sprožila reševalno akcijo. Zaradi narave poškodb so bili gorski reševalci še posebej pazljivi pri ravnanju. Strah jih je bilo, da bo slabo vreme tolikanj otežilo reševanje, da bodo morali s poškodovano sestopati po klasičnem načinu, torej peš. Tak način transporta v dolino bi za naravo njenih poškodb pomenilo precej bolj rizično pot.

2014_07_26_Storzic_Trzic_28

Klasično spuščanje se je pričelo na južno stran Storžiča in poškodovano so spustili okoli 250 višinskih metrov nižje, nato je optimizem navdal gorske reševalce. Uvideli so, da se je megla delno zredčila, zato so lahko prek radijskih zvez poklicali plovilo, ki je v tistem čakalo v popolni pripravljenosti na letališču Brnik.

»Ko smo zaslišali rotor helikopterja, nam je debelo odleglo, saj smo vedeli, da bo ponesrečenka lahko hitro, predvsem pa z manj nevarnostmi zaradi njenih poškodb, prepeljana do popolne medicinske oskrbe. V nekaj minutah smo jo s pomočjo vitla prenesli v helikopter, ki se je usmeril proti Ljubljani,« je povedal načelnik postaje GRS Tržič Blaž Belhar. Čez nekaj minut so se vremenski pogoji dramatično poslabšali, zato so sodelujoči v akciji z vso opremo skozi Žrelo pričeli s sestopom.

besedilo: Boštjan Fon
fotografije: GRS Tržič
http://grs-trzic.si/novice.php?pid=362 16. 6. 2024