Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, ponedeljek, 7. april 2014

Ta stari člani v Glinščici

V lepem vremenu,dobri družbi in polni zagona smo se danes zjutraj zbrali in odpravili na lep izlet v Glinščico.Nasmejani obrazi na fotografijah so zgovoren dokaz,da so ta stari člani društva GRS Tržič še vedno v dobri formi.
Glinščica (italijansko Rosandra) je ena od tržaških rek. Izvira nad vasjo Klanec (pri Kozini, v Sloveniji) na nadmorski višini 412 m in teče proti morju po kraških tleh, ki so v teku stoletij dovolila globoko erozijo in nastanek čudovite kanjonske doline med hribom Stena in Kraškim hribom (danes v Italiji). Dolga je samo dvanajst kilometrov, a je prava zakladnica zanimivosti, zaradi česar je bila v večjem delu leta 1996 razglašena za naravni rezervat.

Dolina Glinščice je postala znana širšim krogom v začetku dvajsetega stoletja, ko so jo odkrili plezalci. Strma pobočja njene soteske nudijo nepričakovane užitke tudi izkušenim alpinistom, saj je ponekod dosegljiva tudi šesta stopnja naklona, a do sten je le pol ure hoda iz vasi. Prav zaradi tega je v soteski vse od leta 1929 plezalska šola. Ustanovil jo je Tržačan Emilio Comici, prvi italijanski plezalec šeste stopnje, ki je odprl preko dvesto novih smeri v Dolomitih.

2014_DGRST_Glinscica01

http://grs-trzic.si/novice.php?pid=351 8. 12. 2022