Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, sreda, 20. november 2013

Sejem v Insbrucku

V Innsbrucku je od 9. do 10. novembra 2013 potekal že osmi sejem Alpinmesse, ki ga je letos obiskalo več kot 10.000 obiskovalcev.
Sejem je namenjen predvsem predstavitvi novih trendov, tehnik in opreme na področju planinstva, alpinizma in reševanja. Tako se je prestavilo preko 120 razstavljavcev, od različnih društev, turističnih ponudnikov do proizvajalcev najrazličnejše opreme in lavinskih služb. Na sejmu so bile predstavljene tudi nekatere novosti od novega nahrbtnika z zračno blazino, ki sta ga skupaj razvila Black Diamond in Pieps, do novih smuči, ki jih ponuja Scoot. Prav tako je bilo na sejmu predstavljeno tudi novo poročilo avstrijskih lavinskih služb o pretekli sezoni, kjer so prvič opisane tudi nesreče na naši stani meje.

2013_Alpinmesse_1

Vzporedno s sejemskim dogajanjem so potekale tudi številne delavnice, ki so bile polno zasedene že v naprej. Tako si lahko spoznaval uporabo GPS naprav v teoriji in praksi, obnavljal znanje ali se učil iskanja z lavinsko žolno, se učil načrtovanja ture z zemljevidi in sodobnimi mediji.

2013_Alpinmesse_3 2013_Alpinmesse_2  

Prav tako se je v soboto istočasno odvijal tudi Alpinforum, kjer so vzporedno s sejemskim dogajanjem potekala tudi številna zanimiva predavanja. Mi smo se udeležili le ene izmed sekcij, ki je vsebovala štiri predavanja na teme No Brain - No Pain ?!? (o organizaciji freeride tekmovanj in zagotavljanja varnosti na tovrstnih tekmah), Die nassen Fakten - Nass - und Glaitschneelawinen (o mokrih talnih plazovih in t.i. zdrsnih plazovih/Gleitschneelawine - ustreznega slovenskega prevoda žal že nimamo), Gelandewahn - immer der Nase nach? (o pasteh, ki nas čakajo na terenu) ter Selbstbestimmt und eigenverantwortlich! (kjer so predstavili novo zloženko za pomoč pri odločanju in sprejemanju tveganja). Najbolj zanimiva sta bila predavanja o talnih plazovih ter predavanje o odločanju in sprejemanju odgovornosti. Predavanje o talnih plazovih so predstavili strokovnjaki iz Davosa, kjer so zelo natančno predstavili problematiko ter razloge za tovrstne pojave in pogoje v katerih pride do tovrstnih plazov. Ti plazovi so pogosti tudi pri nas, glavna težava pa je, da jih je izjemno težko napovedati. Na zadnjem predavanju so nam predstavili novo informativno zgibanko o tem, kako se pravilno odločiti, da bomo varno uživali v zimskih radostih. Zgibanka je preprosta , razumljiva in primerna za vsak žep. Na njej so na kratek način opisani dejavniki na katere moramo biti pri gibanju v zasneženi pokrajini še posebej pozorni.

tekst: Grega Bahun

http://grs-trzic.si/novice.php?pid=334 16. 6. 2024