Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 14. april 2013

Vaja na Ljubelju 2013


V petek,  12.4.2013,  je  na Ljubelju  potekala mednarodna vaja enot zaščite in reševanja. Na vaji je sodelovala tudi naša postaja GRS , ki je opravljala več nalog.


 FOTO Galerija


  


Vaja je bila  izvedena na podlagi predpostavke, da se je v cestnem predoru Ljubelj zgodila huda prometna nesreča z udeležbo avtobusa in več drugih vozil. Večje stevilo oseb je poškodovanih, na enem vozilu  pride do požara. V predoru je ujeta kolona vozil. Iz nadzorne centrale  DARS Hrušica, ki izvaja nadzor nad predorom, o nesreči obvestijo Regijski center za obveščanje Kranj. Klici na 112 pričnejo prihajati tudi s strani oseb, ki so ujete v predoru.

Regijski center za obveščanje Kranj prične izvajati postopke obveščanja in aktiviranja po načrtih za tovrstna reševanja.

Aktivirana je bila tudi ekipa članov DGRS Tržič.  V treh mešanih skupinah (GRS enota je na kraju dogodka  imela nalogo sodelovanja  z vodniki reševalnih psov ERP kot vodje posameznih skupin)  , je bila pregledana okolica platoja na Ljubelju s ciljem        iskanja , oskrbe ter transporta  poškodovanih pogrešanih oseb,  ki so v paniki  zapustile predor .

Prva skupina je oskrbela in z nosili TSL prenesla hudo poškodovano osebo iznad portala do triažnega centra nujne medicinske pomoči , ki je bil na platoju na Ljubelju.

Druga ekipa je ob pregledu območja  nad "Mauthausnom" naletela na  prometno nesrečo osebnega vozila s  4 udeleženci v vozilu. Izvedeno je bilo obveščanje preko koordinatorja operativni štab vaje, udeleženci pa so bili prepeljani v triažni center na Ljubelj.
Tretja skupina je pregledala območje med spodnjo postajožičnice Zelenica in hotelom in okolico cerkve Sv. Ane. 

Za koordinacijo dela med obema službama ERP in GRS  je skrbel  Hrnčič Dušan.Na vaji so v ekipi  DGRS Tržič sodelovali Slavko Rožič ,  Matjaž Kos, Bojan Žohar, Primož Rožič , Robert Vidic in Joža Godnov. Za foto dokumentacijo je  poskrbel Vili Vogelnik.

 

Sestavil :  Matjaž Kos

http://grs-trzic.si/novice.php?pid=314 12. 7. 2024