Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, torek, 4. september 2012

Posredovanje za Vratnim vrhom - nesreča v gozdu

04.09.2012 15:31

Nesreče v gorah - nesreče v gorah
Ob 16.05 je v naselju Potarje v občini Tržič, pri delu v gozdu na delavca padlo drevo. Sodelavci so iz hudo poškodovane osebe odstranili drevo. Posredovali so gorski reševalci GRS Tržič in helikopter Slovenske vojske. Gorski reševalci in zdravnik so poškodovanemu nudili medicinsko pomoč in ga pripravili za dvig v helikopter in ga prenesli do kraja, kjer je bil možen dvig v helikopter. S pomočjo vitla so ga dvignili in prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.


 


Za tem opisom se skriva precej bolj zanimiva zgodba , polna poguma in požrtvovalnosti vseh prisotnih, ki so hiteli na pomoč poškodovanemu delavcu , lastniku gozda , na pomoč.  V Sloveniji je tudi kaj dobrega in nivo usluge pri reševanju je izredno visok. Le dobro uro po nesreči je bl  poškodovani že v bolnišnici Jesenice v prvovrstni oskrbi najboljših kirurgov v Sloveniji. 


V  tem primeru gre zasluga predvsem posadki helikopterja Slovenske vojske in ekipi GRS. Medtem ko so v Tržiču gasilci črpali nevihtne vode zaradi intenzivnih padavin in so ozračje okrog Tržiča občasno prekinjali grom in strele je poadka helikopterja nesebično in pogumno v  močnem dežju reševala poškodovanega gozdarja. Ekipi NMP in GRS Tržič sta ga predhodno oskrbeli , bistven pa je podatek o šestih minutah, ki jih je porabil helikopter od mesta nesreče do predaje na helioportu na strehi SB Jesenice. Se Slovenci zavedamo kakšne reševalce imamo ? Kdo so pravzaprav ti fantje , ki upravljajo helikopterje in v najtežjih razmerah tvegajo ter rešujejo življenja ? Kdo so reševalci , ki se v nekaj minutah prelevijo iz običajnih državljanov v prostovoljne reševalce s profesionalnim znanjem in pristopom ? 


Kljub krizi , verjetno predvsem moralnih vrednot , so reševalci vseh vrst  tisti , ki bodo vedno in povsod, ne glede na valuto in sredstva iz srca priskočili na pomoč tistim , ki jo bodo potrebovali. Želimo si, da se tega naši državljani zavedajo in vejo , da jim bomo  v stiski vedno priskočili na pomoč.


 


vratni_vrh


 Sodelovanje različnih služb je usmerjeno k istemu cilju - čim hitrejša in čim kvalitetnejša oskrba poškodovancev

http://grs-trzic.si/novice.php?pid=299 12. 7. 2024