Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, ponedeljek, 16. januar 2012

Preventivni tečaj varstva pred snežnimi plazovi za obiskovalce zimskih gora

V soboto 14.1.2012 smo v planinskem Domu na Zelenici in okolici izvedli "Tečaj varstva pred snežnimi plazovi".
Tečaj je potekal v jasnem, občasno vetrovnem in mrzlem vremenu (- 8°C), snežne razmere za izvedbo vaj so bile kjub ne preveliki količini snega zelo dobre.
Tečaja se je udeležilo 38 prijavljenih (34 iz Slovenije, 4 iz Hrvaške), pri vajah pa so sodelovali še štirje tečajniki AO Tržič. Udeleženci so bili zelo zadovoljni s predstavljenimi temami in pripravljenimi vajami.


 tacaj14.1.2012-kontrolna_Miha_Pavsek_GIAM 


mag. Miha Pavšek v predavateljskem elementu


Naravne in prostorske danosti na Zelenici in kapacitete ter oprema Doma na Zelenici in GUC Zelenica so zelo primerne za izvedbo podobnih aktivnosti. To je že ugotovilo precej gornikov, saj je bila v soboto na Zelenici prava gneča – na vseh koncih so bile sonderske vrste, iskali so žolne, imeli vaje ustavljanja s cepinom in hoje z derezami, … Med drugimi smo se srečali in podebatirali tudi s skupino nad 40 gorskih reševalcev GRS Celovec, ki je ta vikend na Zelenici izvedla zimsko vajo.

V jutranjih urah smo se zbrali na Ljubelju, predstavili kontrolno točko za plazovne žolne in seznanili udeležence tečaja z njenim namenom. Do Doma na Zelenici smo se peljali s sedežnico, tečaj pa nadaljevali v predavalnici v koči. Strokovnjak za snežne plazove mag. Miha Pavšek je udeležencem predstavil nastanek, vrste in osnovne značilnosti snežnih plazov ter plazovita območja v Sloveniji, Primož Štamcar in Elemir Zrim pa ocene nevarnosti snežnih plazov, zaščitno in reševalno opremo, pravilno ravnanje ob nesreči v plazu in prvo pomoč zasutim v plazu. Tečaj smo nadaljevali z vajami na več različnih točkah: Miha Pavšek in Manca Volk iz GIAM sta predstavila snežne prereze, različne preizkuse trdnosti snežne odeje (norveška metoda, tlačni preizkusi, Munterjeva 3x3 metoda,..), na ostalih točkah pa smo tečajnike učili rokovanja s plazovnimi žolnami (namestitev, uporaba, iskanje zasutega- pri tem smo s pridom uporabili tudi novo napravo GRZS za učenje iskanja s plazovnimi žolnami Ortovox Search Training System Mobil), skupaj smo izvedli organizirano »reševalno akcijo« (sondiranje, odkopavanje), na koncu smo vsem razložili in pokazali še iskanje zasutega s pomočjo šolanega lavinskega psa, iskanje s pomočjo Recco naprave, Švicarski preizkus trdnosti snežne odeje in nahrbtnik z zračnimi blazinami. Intenzivni tečaj smo zaključili ob 15.uri z zasluženim kosilom.

tacaj14.1.2012-kontrolna_tocka_Ljubelj  tacaj14.1.2012-iskanje_zasutega_Sila

kontrolna točka za plazovne žolne na Ljubelju                             lavinska psička Šila išče zasutega v plazu

Za pripravo in izvedbo tečaja smo združili moči člani GRS Tržič in Geografski  inštitut Antona Melika ZRC SAZU ter GUC Zelenica. S tem tečajem smo tudi zaključili obsežnejši projekt »Lavinski dnevi-varstvo pred snežnimi plazovi«, ki smo ga v GRS Tržič začeli v začetku leta 2011. V okviru tega projekta smo namestili dve kontrolni točki za plazovne žolne (ob pomoči sponzorjev Ortovox in Iglu Šport sploh prvo v Sloveniji na Ljubelju;  kontrolno točko na Kofcah sta izdelala elektronik in radioamater, član AO Tržič Aleš Oman ter Grega Bahun), v sodelovanju s policijo smo pripravili obvestilno-informativne  table »Pozor snežni plaz«, ki so nameščene na izhodiščih zimskih tur v tržiškem koncu - pod Korošico, pod Storžičem in v Dolgi njivi. Z opremo za reševanje zasutih v plazu smo opremili tudi nekaj planinskih koč na najbolj izpostavljenih področjih.

Za pripravo in izvedbo tečaja  je skrbelo 14 članov GRS Tržič ter mag.Miha Pavšek in Manca Volk iz Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU. Sodelovanje med GRS Tržič in GIAM v okviru tega tečaja je bilo zelo uspešno, zato načrtujemo nadaljna sodelovanja tudi pri prihodnjih projektih. GIAM trenutno sodeluje tudi pri mednarodnem projektu, ki poteka v okviru Evropskega teritorialnega sodelovanja-čezmejno sodelovanje Slovenija–Avstrija 2007–2013 "NH-WF – Natural Hazards without Frontiers / Naravne nesreče brez meja". Več o projektu, ki bo zajel tudi področje karavank v okolici Zelenice najdete na internetni strani http://www.natural-hazards.eu/

 

tacaj14.1.2012-Manca_Volk_tlacni_preizkus tacaj14.1.2012-zolne

tlačni preizkus (Manca Volk)                                                   delo s plazovnimi žolnami

tacaj14.1.2012-sonde

sondiranje - kako zaznamo določene predmete zasute v snegu

tacaj14.1.2012-odkop_zasutega

odkop zasutega po predhodnem lociranju

tacaj14.1.2012-svicarski_preizkus

švicarska metoda/preizkus trdnosti snežne odeje

Fotogalerija (foto Vili Vogelnik) =>

http://grs-trzic.si/novice.php?pid=278 16. 6. 2024