Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, četrtek, 24. februar 2011

Kontrolna točka za lavinske žolne

Zelena luč pred odhodom na turno smuko – kontrolna točka za plazovne žolne


 kontrolna_tocka_Ljubelj_0183


Uradna otvoritev in predstavitev delovanja kontrolne točke bo potekala na Ljubelju 12.3.2011, Informacije: grs.trzic@gmail.com, gsm 031 375 122


V petek 25.2.2011 smo na Ljubelju ob parkirišču, ki je izhodišče za številne priljubljene zimske ture na področju Zelenice, Begunjščice in Vrtače postavili prvo kontrolno točko (checkpoint) za preverjanje delovanja plazovnih žoln v Sloveniji.

iglusport_logo  ortovox_logo_small

Pred dobrim letom smo v Društvu GRS Tržič prišli na idejo, da bi lahko s postavitvijo takšne kontrolne točke in opozorilne table pomembno prispevali k preventivi in ozaveščanju gornikov pred nevarnostmi snežnih plazov. S tem smo želeli motivirati obiskovalce zimskih gora, da bi dali več pozornosti svoji varnosti in tudi varnosti kolegov s katerimi odhajajo na ture. V tujini imajo že nekaj let podobne naprave npr. Davos in St.Moritz v Švici, Sulden v Italiji, Dachstein v Avstriji,...
Pravilnost naše odločitve in namena je še dodatno potrdila lanska tragična zima, ko je v snežnih plazovih v Sloveniji umrlo kar 7 ljudi, eden od njih tudi na Zelenici.

Ker podobne naprave v Sloveniji še ni bilo, smo se najprej obrnili na sponzorje, prodajalce gorniške opreme. Obenem smo razmišljali tudi o tem, da bi kontrolno točko in opozorilne table izdelali sami. Na koncu se je izteklo tako, da smo bili uspešni kar v obeh primerih:
originalno kontrolno točko sta nam zagotovila sponzorja (prodajalna z gorniško opremo Iglušport in proizvajalec lavinskih žoln Ortovox), dodatno pa smo s pomočjo članov GRS Tržič in elektronika iz Alpinističnega odseka Tržič ter policije oblikovali in izdelali še eno kontrolno točko ter še nekaj opozorilnih tabel. V prihodnji dneh bomo drugo kontrolno točko postavili v bližini Doma na Kofcah pod Košuto, opozorilne table pa tudi na drugih izhodiščih gorniških tur v tržiškem koncu.

kontrolna_tocka_Ljubelj_0187

Delovanje kontrolne točke je enostavno: pravilno si namestimo in vklopimo plazovno žolno ter gremo v oddaljenosti 1-2 metra posamično mimo kontrolne točke. Kontrolna točka nam s svetlobnim (zelena luč) in zvočnim signalom (pisk) sporoči, da je naša žolna vključena in oddaja signal. Na informativni tabli ob kontrolni točki je na pregleden in enostaven način posredovano še nekaj najnujnejših informacij o potrebni zaščitni opremi in ukrepih v primeru nesreče v snežnem plazu.

kontrolna_tocka_Ljubelj_0194

 kontrolna_tocka_Ljubelj_0192

kontrolna_tocka_Ljubelj_0186

 

Kljub pomembnosti ustrezne opreme pa še opozorilo: plazovna žolna ne bo preprečila, da bi nas snežni plaz zasul, zato upoštevajmo tudi vsa ostala navodila glede gibanje v gorah v zimskih razmerah !

kontrolna_tocka_-_tabla

http://grs-trzic.si/novice.php?pid=252 18. 7. 2024