Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, petek, 10. december 2010

usposabljanje za iskanje zasutih z Recco napravo

 


V začetku decembra smo izvedli usposabljanje za iskanje zasutih v snežnih plazovih s pomočjo sistema Recco. Namen je bil usposobiti del reševalcev GRS Tržič za iskanje/osnovno delo z Recco R9 detektorjem, ki ga ima od lanskega leta tudi Gorska reševalna zveza Slovenije. Več o sistemu recco=>


recco_2010_5


 


 


Usposabljanje je potekalo v dveh delih: teoretični del smo imeli 1.decembra v prostorih GRS Tržič, kjer smo se seznanili z vsemi podrobnostmi sistema recco, predelali smo tehnične značilnosti (specifikacija) Recco R9 detektorja, domet in različni faktorji ki vplivajo na domet, tehnike iskanja na terenu (peš), posebnosti pri delu- oprema reševalca ki išče z recco detektorjem, ..

 

Praktično usposabljanje na terenu pa smo izvedli v nedeljo 5.12.2010 v Grahovšah in sicer po sklopih/zaporedju več vaj, ki jih je izvedel vsak od prisotnih reševalcev. Zahtevnost vaj se je postopoma povečevala.
V okviru praktičnega treninga smo obdelali vaje, ki jih predlaga proizvajalec Recco sistema.

Posebnosti in ugotovitve po opravljenem usposabljanju z Recco napravo:
-    Navaditi se je potrebno na prvi-šibek zvok (uporaba slušalk priporočljiva)
-    Iskanje prvega signala mora potekati počasi (počasnejše gibanje-obračanje roke levo-desno, občasno se ustavimo in poslušamo - da ne preslišimo morebitnega signala)
-    Po najdi prvega signala se usmerimo direktno nanj – smer je zelo natančna
-    Domet (max 30m če je reflektor na površini-tleh), pri zakopanem 0,5 m v snegu prvi signal ok. 20-25 metrov proč.
-    Možne motnje ostalih reševalcev npr. sonderske vrste (iskalec mora biti pred njimi-oddaljen vsaj 5m in obrnjen vstran od njih)
-    Reševalec ki išče z recco detektorjem mora pred iskanjem odložiti el.naprave (rad.postaja, žolna !, telefon, fotoaparat), prav tako pomočnik ki mu sledi.
-    Zadovoljni z zmožnostjo/učinkovitostjo Recco R9 detektorja (rezultati primerljivi oz. nekaj slabši kot iskanje lavinske žolne – reflektor se zazna na krajši razdalji kot žolno)

recco_2010_1 recco_2010_2

dodatne informacije: http://www.recco.com

Obenem smo obnovili/osvežili tudi iskanje zasutih z lavinskimi žolnami (vsak reševalec je iskal dva naenkrat zasuta), ob tem pa smo preizkusili še nove lavinske žolne Ortovox 3+.

recco_2010_4 recco_2010_3

 

 

dodatne informacije: http://www.recco.com/

http://grs-trzic.si/novice.php?pid=245 3. 12. 2023