Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, ponedeljek, 11. oktober 2010

Delovni in tragični vikend v tržiškem pogorju

V soboto 9.10.2010 so tržiški gorski reševalci posredovali kar v treh reševanjih (ena reševalna in 2 iskalni akciji, od katerih se je ena zaključila v nedeljo ob 01:30 uri, druga pa je trajala še celo nedeljo).

Fotogalerija=> 


V soboto dopoldne na posvetu o zvezah GRZS, ki je potekal na Uskovnici, še nihče ni slutil, da se bo lep sončen jesenski dan in vikend nadaljeval in zaključil tako kot se je.

Pri vožnji s Pokljuke proti Tržiču je načelnik prejel obvestilo centra za obveščanje, da se je na poti Ljubelj-Prevala zgrudil planinec in obležal nezavesten. Ob takšni informaciji je bil takoj aktiviran helikopter za reševanje v gorah z dvema gorskima reševalcema: zdravnikom reševalcem letalcem in reševalcem letalcem, na kraj nesreče pa je bilo napoteno tudi moštvo GRS Tržič. Praktično ob istem času smo prispeli na mesto gorski reševalci, iz helikopterja pa sta se spustila zdravnik in reševalec letalec.
Planincu, ki mu je zastalo srce, smo poskušali pomagati z oživljanjem, avtomatskim defibrilatorjem, zdravili, a smo bili na koncu žal neuspešni.
Pokojnega je v dolino prepeljal helikopter SV, ostali reševalci pa smo do Ljubelja pospremili pretreseno ženo pokojnega.


V času ko smo poskušali pomagati planincu na Bornovi poti pa smo že dobili sklic na novo reševanje - tokrat iskanje pogrešane planinke na področju Zelenice.
Planinka iz Bistrice pri Tržiču je po pripovedi sorodnikov zjutraj sama odšla na krajšo turo z Ljubelja do Zelenice. Dogovorjeni so bili, da se vrne do 14 ure, ker je niti v popoldanskih urah še ni bilo nazaj (gsm ni bil nedosegljiv, avto je bil še vedno parkiran na Ljubelju) so obvestili 113-policijo, ki je sprožila iskalno akcijo. Iskalno akcijo je vodila Policija iz Tržiča: na teren smo se podali tržiški gorski reševalci, med njimi tudi dva vodnika reševalnih psov. Iz Ljubelja smo odšli po različnih poteh proti Zelenici, ter tudi naprej po poteh in na vrhove nad Zelenico. Iz smeri Završnice in Drage so poti pregledovali tudi gorski reševalci iz Radovljice.  Pri iskanju smo si pomagali tudi z ročno termokamero, ki jo imajo tržiški gasilci.
Za pogrešano nismo našli nobene sledi. Iskanje je bilo prekinjeno ob 22:30 uri, ob vračanju z Zelenice pa smo dobili ponoven poziv v reševanje - na področju Pungrata pod Košuto so zašli-se izgubili trije avstrijski planinci.


Z njimi smo imeli telefonski stik, sporočili so nam tudi točne koordinate mesta kjer so bili (s seboj so imeli gps sprejemnik), proti njim je odšla ekipa petih gorskih reševalcev, ki jih je brez večjih težav locirala na južnem pobočju Košute nad planšarsko kočo Pungrat približno na višini 1700 m. Planinci, ki so zašli s poti v strm travno-skalnat teren, so bili nepoškodovani, a precej premraženi. Gorski reševalci so jih pospremili v dolino in prepeljali do policijske postaje Tržič.
Nočno delo se je tako za večino tržiških gorskih reševalcev zaključila že po polnoči.


Zjutraj ob 6 uri smo bili vsi ponovno zbrani na policijski postaji Tržič z namenom nadaljevanja iskalne akcije za pogrešano planinko na Zelenici.

V iskalni akciji je v nedeljo na terenu sodelovalo 58 ljudi: poleg gorskih reševalcev iz Tržiča še člani GRS Radovljica, gasilci PGD Tržič in Bistrica pri Tržiču, vodniki reševalnih psov skupin SIP,ERP in ZVRP, 6 gorskih reševalcev iz Borovelj, člani Alpinističnega odseka Tržič.
Iskanje je potekalo tudi s pomočjo treh helikopterjev: v dopoldanskem času helikopter podjetja Flycom iz Žirovnice, po 12 uri pa tudi s helikopterjem policije (ki dopoldne zaradi megle ni mogel vzleteti iz Brnika) ter Avstrijski policijski helikopter.

iskalna_akcija_Zelenica_089

Gorski reševalci so pregledovali vse poti in njihovo okolico, prečesali terene na področju Zelenice,
Begunjščica: Šentanski plaz, centralna grapa, vršno pobočje Begunjščice, J stran Begunjščice, smukuški plaz;
pot-cesto na prelaz Ljubelj, grebene prelaz Ljubelj-sedlo Čez Pod - Na možeh - Palec, Zelenjak, Vrtača, JV greben in južna pobočja Vrtače, Suho ruševje, ..Završnico- okolico Koče pri izviru Završnice,..

Gasilci so pogrešano iskali na področju Zelenice, vodniki reš.psov na področju Ljubelja ter smučišče in okolico smučišča (gozd) do Koče pri izviru Završnice.

Pogrešano planinko je skupina tržiških gorskih reševalcev opazila z grebena Ljubeljščice okrog 13:30 ure približno 150 m na južni strani pod nemarkirano grebensko potjo ki vodi z Ljubelja na Zelenico. Do mesta kjer je bila ponesrečena so se s spodnje strani (smučišča Zelenica) vzpeli-priplezali gorski reševalci, kjer so ugotovili, da je zaradi posledic padca umrla. Zaradi težavnega dostopa in zahtevnega terena je reševanje ponesrečene izvedel helikopter Slovenske vojske z zdravnikom in letalcem GRZS.

iskalna_akcija_Zelenica_104 iskalna_akcija_Zelenica_139
iskalna_akcija_Zelenica_173 iskalna_akcija_Zelenica_217

Iskanje je ob pomoči GRS Tržič zelo dobro usmerjala in vodila Policija iz Tržiča. policija je ves čas tudi iskala dodatne informacije (koče, sorodniki, mobilni operaterji,..), obveščala obiskovalce področja Zelenice, koordinirala sodelovanje z avtrijskimi reševalnimi službami.

Iskalna-reševalna intervencija je bila zaključena ob 15. uri. iskalna_akcija_Zelenica_000

Fotogalerija=>

Fotogalerija: Kinološko društvo Storžič (Tržič) - iskanje pogrešane na Zelenici =>

http://grs-trzic.si/novice.php?pid=237 16. 6. 2024