Društvo GRS Tržič


Objavil/a: Slavko Rožič, petek, 26. marec 2010

Čas za razmislek – kaj nam prinaša prihodnost ?
 Letošnjo zimo si bomo zagotovo zapomnili po plazovih in žal sedmih mrtvih v naših gorah. Veliko smo govorili in opozarjali o uporabi primerne opreme, predvsem smo priporočali ( in še vedno ! ) uporabo lavinskih žoln,sond, lopat ,  nahrbtnikov z napihljivimi vrečami in k treznim odločitvam.

Razmišljanje me je napeljalo k raziskovanju o tem,  kaj nam prinaša prihodnost.  V strokovni javnosti predvsem alpskih dežel še ni popolnoma jasno , kam bo šel razvoj problematike iskanja  zasutih v plazu. V uporabi naj bi bilo  100 000 lavinskih žoln ( podatek OBRD ?  ). Glede na vse udeležence v gorah širom po svetu zelo malo. Nekoliko boljša je opremljenost z Recco pasivnimi reflektorji. Isti vir navaja, da se uporablja  v opremo in oblačila vgrajenih 6 milijonov reflektorjev. Boljše kot pri žolnah. Podatki  kažejo, da je vsaj v bližini urejenih smučišč zelo malo smučarjev  ( v uporabi je izraz variantni smučarji ) opremljenih s katero od specifičnih naprav, ki omogočajo lociranje v primeru zasutja v plazu. Seveda pa so praktično vsi lastniki mobilnih telefonov.  Na podlagi teh izkušenj in dejstev se reševalci širom po svetu srečujejo z enakim problemom: kako najhitreje najti zasutega v primeru nesreče ? 
Za  primerjavo naj povem, da je v uporabi 1 milijardo ( 1000 milijonov ! ) mobilnih telefonov.  Glede na ta dejstva je vsaj približno jasno, v kakšno smer bi morala iti tehnologija iskanja.

 

Osnovna ideja izhajajoča iz vedno večje prisotnosti elektronskih naprav pri končnih uporabnikih je lociranje le teh s pomočjo visokofrekvenčnih radijskih valov ( v nadaljevanju VF RW) . Obstoj radijskih valov je prvi dokazal Hertz l. 1888.  Radijsko valovanje je valovanje elektromagnetnega polja , medtem ko je nam bolj znano zvočno valovanje mehansko valovanje, pri katerem nihajo delci snovi, po kateri se širi zvok.


Analyse von Wellenfelder Analyse von Wellenfelder Analyse von Wellenfelder 
valovanja

V primeru več izvorov valovanj se nam le to zdi kaotično , neurejeno. Vendar so matematiki v zadnjem stoletju intenzivno razvijali metode za analiziranje tudi zelo kompleksnih valovanj. Z razvojem računalnikov in matematičnih orodij na njih ( C++, Mathematica,…) pa so ti izračuni dobili tudi praktično vrednost v končnih aplikacijah.

»Radijski valovi so mistični , visoke frekvence pa magične«   je rek ,ki temelji na dejstvu da radijskega valovanja ne vidimo , visoke frekvence pa so uporabljale že starodavne civilizacije za verske obrede (npr. trans) .

Še eno bistveno značilnost imajo radijski valovi. Za razliko od ostalih oblik valovanja imajo radijski valovi polarizacijo. Polarizacija je fizikalna količina , ki opisuje, kako se molekule v električnem polju uredijo tako, da v povprečju kažejo v smer polja. ( praktično najbolj izraženo pri iskanju z Reccom ! ). Polarizacija pomeni več težav pri analizi , po drugi strani pa so strokovnjaki to izkoristili kot prednost pri razvoju različnih aplikacij.  

Do sedaj je širše uporabljena tovrstna tehnologija pri letalskih radarjih , za lociranje objektov na morju (Adcock direction finder , l. 1918 ! ) , v transportu in logistiki , varnosti (lociranje ukradenih avtomobilov ) , medicini  itd.

Technologien  Anwendung für Ortung  Technologien 

Toliko o teoriji , sedaj pa k praktičnim aplikacijam, ki bodo uporabne tudi za reševalce.
Lambda:4 Entwicklungen GmbH
Lambda:4 je inovativno podjetje iz Hamburga, ki je v sodelovanju z OBRD Tirolske razvila prototip iskalca za lociranje s pomočjo VF RW. ( http://www.lambda4.com/ ) . Njihov prototip se imenuje Smilla . Demonstracijo tega aparata si lahko ogledate v          predstavitvenem filmu na YouTube.  V tej tehnologiji vidijo reševalci veliko prihodnosti , predstavljena je bila tudi na IKAR v Zermattu l. 2009.  Naprava oddaja valovanje na frekvenci 2,4 GHz in trenutno omogoča zaznavanje 26 oddajnikov na displeju. Prototip oddajnika je pasiven , velikosti kreditne kartice ,ideja pa ga je vgrajevati v vozovnice za smučanje, vstopnice itd. Delovno območje iskanja pa je med 700m in 2 km.

lambdaPopolnoma drugačen je pristop švedske firme ResQU AB s sistemom Hepkie. ( http://hepkie.com/ ) .  Upoštevali so dejstvo, da večina ljudi že uporablja mobilni telefon. S sprejemnikom v stilu Flash Gordon lahko locirajo točno določen telefon na razdalji do 10 km z natančnostjo +- 30 cm !  Sistem je sestavljen iz osnovne enote in iskalnika. Osnovna enota »sproži« oddajanje signala iz mobijev, z iskalnikom pa se jih nato locira.  Sistem deluje tudi na telefonih, ki niso v omrežju , možno je lociranje v snegu do globine 180 cm , s programsko opremo pa lahko izločijo vse »poznane« telefone ( npr. reševalcev).  Uspešni so bili tudi pri iskanju v porušenih stavbah. V naravi pa so s helikopterjem sposobni pregledati območje 50 X 60 km v eni uri !

     

Zaključek: V prihodnosti se bodo zagotovo še razvijale nove in nove praktične aplikacije, ki  bodo reševalcem olajšale delo pri iskanju pogrešanih in zasutih oseb. Do takrat pa uporabljajmo vsaj obstoječo tehnologijo kot so Recco in lavinske žolne !

©Rožič Slavko

viri:

- navedeni v tekstu ( medmrežje )

http://grs-trzic.si/novice.php?pid=219 16. 6. 2024